intervju za ATV

Hernádi: Ja sam kolateralna žrtva progona Ive Sanadera

23.11.2021 u 11:33

Bionic
Reading

Zsolt Hernádi, predsjednik i izvršni direktor MOL-a, u intervjuu za mađarsku televiziju ATV detaljno je govorio o kaznenom procesu u Hrvatskoj, u kojem je osuđen na dvije godine zatvora

Hernádi već dvadeset godina vodi MOL grupu, međunarodnu naftnu i plinsku tvrtku sa sjedištem u Budimpešti. Otkrio je i da njegova najoštrija svađa s Viktorom Orbanom o regulaciji cijena plina datira još iz njegova prvog mandata, iz 2001. godine. Tada je, kaže, shvatio da obje strane mogu biti u pravu u raspravi između poslovnog čovjeka i političara, ali samo jedna može pobijediti, a pobjednik je u tom slučaju bio Viktor Orban.

Zsolt Hernádi u intervjuu je detaljno govorio i o svom kaznenom postupku u Hrvatskoj. Godine 2013. optužilo ga je hrvatsko pravosuđe. Isprva je mislio da je došlo do nesporazuma, no ubrzo je postalo jasno da se radi o ozbiljnom slučaju. Prema njegovim riječima, u taj je kazneni progon uvučen kao kolateralna žrtva zbog toga što se hrvatski premijer Ivo Sanader politički reaktivirao nakon što se povukao s mjesta premijera. Kako bi tadašnja hrvatska administracija to spriječila, 'službe' i cijeli 'državni aparat' učinili su sve da to spriječe, tvrdi Hernádi.

'Da bi se to postiglo, trebalo je iskonstruirati slučaj na temelju činjenice da je MOL tijekom 2000-ih u nekoliko krugova kupio gotovo 50 posto hrvatske nacionalne naftne kompanije Ine, a također je dobio upravljačka prava u Ini za vrijeme premijera Ive Sanadera', tvrdi Hernádi u intervjuu za ATV.

'U sklopu kaznenog postupka hrvatske vlasti sklopile su sporazum o priznanju krivnje s jednim od najbogatijih ljudi u Hrvatskoj (op.a. Robert Ježić), koji je tada bio u zatvoru. Suština dogovora bila je da će ga, ako u svjedočenju optuži Hernádija i Sanadera, pustiti iz zatvora i obustaviti postupak protiv njega', tvrdi Hernádi.

Zsolt Hernádi Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSE

Zsolt Hernádi u Hrvatskoj je osuđen na dvije godine zatvora i zbog toga je za njim raspisana međunarodna tjeralica. Hrvatska je u međuvremenu pokrenula arbitražni spor u Švicarskoj, u kojem su MOL i Hernádi odnijeli pobjedu. Osim toga, mađarsko državno odvjetništvo zaključilo je da nije počinjeno kazneno djelo. Ipak, zbog Interpolove tjeralice, predsjednik MOL-a već godinama ne može putovati u inozemstvo.

Podsjetimo, nakon što je Vrhovni sud potkraj listopada potvrdio raniju presudu kojom je čelnik MOL-a Zsolt Hernádi osuđen zbog davanja mita bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu MOL je izvijestio da će se Hernádi obratiti Ustavnom sudu RH 'zbog teških nepravdi u hrvatskim postupcima'.

Vrhovni sud odbio je žalbe Uskoka i optuženika te je potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je bivši premijer Sanader zbog primanja mita od Hernádija osuđen na šest godina dok je nedostupni Hernádi kažnjen s dvije godine zatvora.