pripreme za sjednicu

Herman: Bit ću HDZ-ov kandidat za potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine

15.06.2021 u 19:09

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman izvijestio je u utorak kako će biti HDZ-ov kandidat za potpredsjednika na predstojećoj konstituirajućoj sjednici Gradske skupštine 17. lipnja, a predsjednik novoformiranog HDZ-ovog kluba zastupnika bit će Mario Župan.

Na konferenciji za novinare, nakon sjednice gradskog odbora zagrebačkog HDZ-a, najavio je kako će Frane Barbarić staviti svoj mandat u mirovanje, a za njegovu zamjenu je izglasana rotirajuća skupina zastupnika - Vladimir Iviček iz Brezovice, Damir Jelić i Kazmir Iilijaš.

Podsjetio je kako se biraju predsjednik i četiri potpredsjednika Gradske skupštine te da je prošli tjedan dogovoreno kako će dva potpredsjednika biti iz redova pozicije i dva iz oporbe. Dogovor unutar oporbenih stanka je da će jedno potpredsjedničko mjesto pripasti HDZ-u koji je među oporbom ostvario najbolji rezultat s najvećim brojem mandata i glasova. Drugo potpredsjedničko mjesto će pripasti Domovinskom pokretu, dodao je.

Što se tiče suradnje na razini gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora, Herman je poručio kako nema nikakve zabrane odbora prema HDZ-ovim lokalnim čelnicima niti je ona bila u planu. Rekao je da HDZ na razini države i grada Zagreba poštuje načelo supsidijarnosti te da HDZ-ovi lokalni čelnici samostalno odluče što je najbolje kako za birače koji su im dali glas tako i za stranku, odnosno o mogućim formiranjima većine.

Tresla se brda, rodio se miš

Upitan o imenovanjima u Upravi Zagrebačkog holdinga, Herman je odgovorio kako se čini da će, iako je gradonačelnik govorio o javnim natječajima, oni biti djelomični.

'On je djelomično formirao, odnosno imenovao upravu, djelomično je imenovao članove Nadzornog odbora, što nas u neku ruku i čudi, a isto tako ne želimo vjerovati kako gradonačelnik Tomašević nema dovoljan broj stručnih ljudi koji bi mogli preuzeti vođenje velikog sustava kao što je Grad Zagreb', poručio je.

Vezano uz imenovanja pročelnika gradskih ureda Herman je rekao kako su se "tresla brda, a rodio se miš".

'Vidjet ćemo, prva radna sjednica najavljena je za srpanj i na njoj je najavljen rebalans proračuna i to će biti prvi veliki test gradonačelnika . Vidjet ćemo u kojem smjeru planira voditi grad. Hoće li najavljena restrikcija ureda biti i tada na stolu, to ćemo, kao zastupnici, vidjeti. Najavljeno je da će smanjiti broj gradskih ureda na 15,16, a kada to bude ponuđeno dat ćemo jasan politički stav', rekao je Herman.

Na novinarski upit o tvrdnji SDP-ovog Gordana Marasa da je Ante Samodol HDZ-ov kadar u upravi Holdinga, Herman je rekao da je to tako sigurno ga ne bi imenovao Tomislav Tomašević.

'Mnogi su nekad bili članovi HDZ-a koji je stožerna stranka hrvatskog naroda i mali je broj ljudi koji su na nekim funkcijama koji su sada u nekoj drugoj stranci, a da se u jednom dijelu karijere nisu prošetali kroz HDZ', ustvrdio je Herman.