Jurica savjetuje

Hemeroidi - problem na izlazu

03.05.2012 u 12:52

Bionic
Reading

Hemeroidi su vrlo česta pojava i bar otprilike pedeset posto će ih ljudi osjetiti tijekom života, ili ih je već osjetilo. Peku, svrbe, krvare – mogu od manje neugode postati ozbiljan problem koji se rješava kirurškim putem. Jurica savjetuje kako ih spriječiti i liječiti

Postoje dvije vrste – unutarnji i vanjski. Unutarnji načelno ne uzrokuju bolove, za razliku od vanjskih. Kod potonjih natečene vene izlaze izvan anusa. Upravo zato se većina simptoma povezuje s vanjskim hemeroidima.

Ako vam se pojave, svakako se uputite liječniku opće prakse koji će vam predložiti nekoliko metoda liječenja koje vrlo često dolaze u obliku krema, masti i/ili supozitorija (čepića).

Pojavljuju zbog napora crijeva - vene rektuma ili anusa nateknu. Najčešće tijekom velike nužde ili ostalih naprezanja. Učestali zatvor, tvrda stolica, kronični proljev, duži periodi sjedenja i analne infekcije mogu dovesti do hemeroida.

Primijetite li krvarenje tijekom odlaska na WC, bol ili otečenost oko anusa i povremeni svrbež, vrlo vjerojatno imate hemeroide. Hemeroidi se uobičajeno dijagnosticiraju vizualnim pregledom rektalnog područja, dok se u pojedinim slučajevima mogu koristiti nešto invazivnije metode, npr. kod unutarnjih hemeroida ili dodatnih komplikacija. Kada kažem invazivnije, mislim na digitalni pregled tijekom kojeg liječnik umetanjem prsta (preko kojeg su rukavica i lubrificirajući gel) u anus vrši dijagnostiku. Možda će upotrijebiti i mali anatomski alat nazvan proktoskop. Kolonoskopija se rjeđe izvodi, tj. onda kada se sumnja na druga ozbiljnija oboljenja.

Da biste smanjili neugode koje hemeroidi uzrokuju, morali biste promijeniti, odnosno usvojiti nekoliko navika kojih bi se valjalo stalno držati. Za početak se dotaknimo prehrane. A priori znamo da zdrav stav prema onome što unosimo u tijelo, kroz jelo i piće, dovodi do zdravog tijela. Isto vrijedi i kod prevencije i liječenja hemeroida. Prehrana bogata integralnim žitaricama, vlaknima, s puno tekućine je odličan način za izbjegavanje hemeroidalnih smetnji jer omekšava stolicu. Integralna/smeđa riža, pravi integralni kruh i tjestenina; posije žitarica te povrće i voće; voda i nezaslađeni biljni čajevi, npr. zeleni čaj.

U stvari, ako logički razmislimo, izbacivanjem tvrde stolice neminovno oštećujemo sluznicu crijeva, što direktno uzrokuje hemeroide. Ako vam je teško prisiliti se svakodnevno piti dovoljno tekućine, šest do osam čaša, onda bar ubacite jedan jušnati obrok u rutinu prehrane. Svježa i tvornički neprerađena hrana je idealna i u ovom slučaju. Ljutu, tj. začinjenu hranu treba izbjegavati radi mogućeg peckanja anusa tijekom nužde.

Moram spomenuti i većini mrsku tjelovježbu. Ne morate se nužno ozbiljno baviti sportom. Važno je redovito kretanje sa što manje sjedenja/stajanja na jednom mjestu. Dakle, što više sjedite, to se više krećite za slobodnog vremena. Kretanje tijela pospješuje probavu, a to vam je cilj za zdravu guzu.
Ipak, bavite li se dizanjem utega, vožnjom bicikla ili sličnim aktivnostima koje uključuju naprezanje i sjedenje, pripazite jer biste mogli potaći stvaranje ili pogoršanje simptoma hemeroida. Izbjegavajte držanje zraka i guranje prema dolje tijekom izvođenja vježbe. Udahnite prije pokreta, zadržite nakratko dah i gurajte ga prema gore u smjeru grla dok izvodite vježbu da biste na kraju svake repeticije sasvim izdahnuli. Ako trenutno imate hemeroide, trebali biste izbjegavati vježbe koje uključuju vježbe abdomena – sve vrste trbušnjaka ili mostova. Dok se simptomi ne uklone, koristite veliku loptu za fitnes, brzo hodajte i džogirajte, plivajte...

Nepravilno disanje/naprezanje vodi do povećanog pritiska na abdomen, crijeva i dakle na rektalne i analne vene. Zato primjerice većina trudnica prolazi kroz probleme s hemeroidima tijekom trudnoće.

Već pola sata svakodnevne kontinuirane šetnje može spriječiti pojavljivanje hemeroida. Preporučio bih vam svima i izvođenje kegel vježbi. Za njih smo čuli iz serija i filmova, a u ovom slučaju su savršene za prevenciju i liječenje simptoma. Kod žena jačaju mišiće koji podržavaju vaginu i anus, a kod muškaraca anus. Ovom vježbom možete poboljšati i kontrolu mokraćnog mjehura. Da biste shvatili izvođenje vježbe, koristite isti pokret, tj. mišić kojim zaustavljate urin tijekom mokrenja. Probajte sada 'na prazno'. Taj se mišić zove Musculus pubococcygeus. Jačajte ga kontroliranim kontrakcijama/opuštanjem, s time da ga držite desetak sekunda stegnutim i potom opustite. Ponovite petnaestak puta svaki dan za početak.

Lijekove za hemeroide možete dobiti i bez recepta, ali pripazite patite li od alergija, kroničnih bolesti ili ste trudni. Osobno nisam za tablete (uzimaju se oralnim putem) jer je stopa izlječenja, tj. smanjenja simptoma relativno niska, a njihovom upotrebom dodatno opterećujemo jetru i bubrege. Birajte masti, čepiće i kreme s ljekovitim biljem – ekstrakti hamamelisa, nevena, mirte, bazge, koprive, divizme, gaveza i vrkute su idealni za liječenje hemeroida. Propolis i aloe vera su izvrsni saveznici za saniranje simptoma i liječenje.

Hemeroida se ne možemo sasvim riješiti, ali pravilnim načinom života te nježnim brisanjem mokrim maramicama ili pranjem nakon velike nužde uz redovitu upotrebu topikalnih pripravaka možemo stvari držati pod kontrolom. Za kraj, ne sramite ih se.