MISIJA KFOR-A

Helikopter HV-a vozio Tadića na Kosovo

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.10.2010 12:03
  • Objavljeno 05.10.2010 u 11:04
Helikopter HV-a koji je prevozio pilote iz palih MIG-ova

Helikopter HV-a koji je prevozio pilote iz palih MIG-ova

Izvor: tportal.hr / Autor: Boran Pivčić

Srpski portal Alo! piše da je srpski predsjednik Boris Tadić putovao na inauguraciju patrijarha Irineja u kosovski Peć helikopterom Oružanih snaga Republike Hrvatske

'Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske koji sudjeluju u mirovnoj operaciji NATO-a KFOR (Kosovo Force) na Kosovu obavljaju zadaće sukladno zahtjevima misije u koju su upućeni, odnosno zapovjedništva KFOR-a, a jedna od njih je i prijevoz osoba transportnim helikopterima koji se koriste u mirovnoj operaciji KFOR.

Obavljanje odgovornih zadaća unutar misije KFOR predstavlja još jedan dokaz o sposobnosti i obučenosti te profesionalnosti pripadnika OS RH u međunarodnim mirovnim misijama', stoji u odgovoru koji smo dobili iz MORH-a. Kažu da se za ostale informacije i popis putnika obratimo KFOR-u.

Iako izvori portala tvrde da je Tadićev let hrvatskim helikopterom dogovoren izravno s Ivom Josipovićem, suradnici hrvatskog predsjednika tvrde da o tome nije bilo nikakvih dogovora.

Navodno je odluka da hrvatski pilot i helikopter prevezu Tadića u Peć posljedica dogovora srpskih vlasti i zapovjedništva KFOR-a u Prištini, kojem je hrvatska helikopterska jedinica direktno podređena.

'U operaciji koju je NATO vodio na Kosovu angažirani su helikopteri Oružanih snaga RH, odnosno Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i osoblje. Oni su pod direktnim zapovjedništvom voditelja operacije', rekli su za Alo! u Josipovićevom uredu. Tadić se sa suradnicima i osiguranjem ukrcao u Raškoj, a sletjeli su na improvizirani heliodrom kod Peći.

Hrvatski kontingent KFOR-a, koji čine helikopterska jedinica sa 20 pripadnika letačkog i zemaljskog osoblja te dva vojna transportna helikoptera, dio je višenamjenske helikopterske eskadrile čija je baza u Lučkom.

'S ukupnim kapacitetom prijevoza 24 vojnika, naši helikopteri mi-171Sh  su najveći u KFOR-u. To su novi helikopteri ruske proizvodnje koji su opremljeni određenom zapadnom navigacijskom opremom, što nam omogućava da letimo po svim vremenskim uvjetima, danju ili noću, i u međunarodnom zračnom prostoru koji je pod kontrolom civilne zračne kontrole', rekao je zapovjednik eskadrile Michael Križanec.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi