ZAKON O MEDICINSKOJ OPLODNJI

Hebrang: Imamo većinu, Čuhnil: Još pregovaramo

29.09.2009 u 10:08

Bionic
Reading

Vladajuća većina odgodit će za dva tjedna glasanje o spornom Zakonu o medicinskoj oplodnji ne bi li u tom razdoblju pokušali nekako skupiti većinu od 77 glasova koliko je, po novom tumačenju Vladimira Šeksa, neophodno za izglasavanje predloženih zakonskih izmjena

ZAGREB - Idućeg tjedna glasanje neće biti provedeno jer je jedan dio zastupnika na putu – s parlamentarnim izaslanstvima u Islandu i Strasbourgu – a 13 ih, od čega osam HDZ-ovaca, putuje u Moskvu na europsko prvenstvo parlamentaraca u šahu, stolnom tenisu, odbojci i malom nogometu. Tjedan kasnije, zbog Dana nezavisnosti koji pada u četvrtak, 8. listopada, cijeli tjedan Sabor neće zasjedati, piše Novi list.

U tom razdoblju, resorni ministar Darko Milinović te šef kluba parlamentarnih HDZ-ovaca Andrija Hebrang pokušat će nagovoriti neke koalicijske partnere koji su zahtijevali opsežnije zahvate u zakon, da prihvate i ove 'kozmetičke' izmjene i čini se da im dobro ide. Hebrang tvrdi da je već na stranu Milinovićevog zakona pridobio sve zastupnike manjina osim SDSS-a, dakle Šemsu Tankovića, Zdenku Čuhnil, Nazifa Memedija, Deneša Šoju i Furia Radina. Uz 66 zastupnika HDZ-a te šest zastupnika HSS-a i pet zastupnika nacionalnih manjina, vladajuća većina tako bi imala točno 77 zastupnika, koliko im je potrebno. Međutim, dio zastupnika manjina s kojima smo jučer razgovarali tvrde kako se Hebrang prerano poradovao okupljenoj većini.

'Smatram da zakon sada dobro regulira pitanje izvabračne zajednice, ali sam jednako tako za amandman kojim se ukida zabrana zamrzavanja embrija. Nisam sigurna da ću dići ruku za zakona ako takav amandman ne dobije prolaz, ali o tome još pregovaramo', demantirala je Hebranga Zdenka Čuhnil.

Rezervne podupiratelje za zakon HDZ će možda naći u HSLS-u. Iako su prošlog tjedna zajedničkim amandmanom sa SDSS-om amandmanom tražili da se u zakon ugradi i ukidanje zabrane zamrzavanja zametaka, od HSLS-ovaca jučer, pak, nismo mogli dobiti jasan odgovor hoće li oni ustrajati na uskraćivanju potpore zakonu.

'Pregovori traju, nešto se oko toga još razgovara, vidjet ćemo', poručila je preko tajnice potpredsjednica Vlade i šefica HSLS-a Đurđa Adlešić

SDSS, zasad, jedini od koalicijskih partnera HDZ-a ostaje pri zahtjevu da se izmjene prošire i na ukidanje zabrane zamrzavanja zametaka. 'Definitivno nećemo podržati zakon ako se ne prihvate naši amandmani', ponovio je Milorad Pupovac

Ministar Milinović prozvao je SDP-ovce da onemogućavaju izglasavanje zakona iako su u njemu i odredbe na kojima su i oni sami ranije inzistirali. 'Ne razumijem SDP. Shvaćaju li oni da će, ako se zakonske izmjene ne usvoje, na snazi ostati zakonsko rješenje koje je, priznajem, lošije od ovoga kojeg sada predlažemo', čudio se Milinović, prebacujući krivnju za mogući ostanaka na snazi konzervativnijeg i lošijeg rješenja na SDP, iako ga je upravo on prije nepuna tri mjeseca predložio i progurao.

'Tada sam mislio da se izvanbračna zajednica može vrlo brzo pravno regulirati, ali čim sam doznao da je riječ o dugotrajnoj proceduri išao sam na izmjene zakona. I sad SDP to ne podržava. Stvarno mi nije jasno zašto. Ne znam kako će izvanbračnim parovima koji bi se podvrgnuli medicinski potpomognutoj oplodnji objasniti da su bili protiv izmjena zakona za koje su se ranije zalagali', kaže Milinović.

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan objašnjava kako SDP neće podržati predložene 'iznuđene' izmjene jer su one 'nepotpune, kozmetičke i ne rješavaju suštinu problema'. 'Podržali bismo samo sustavno rješenje koje se odnosi na mogućnost oplođivanja svih jajnih stanica. Uostalom, nije naša obveza nego Milinovićeva da skupi većinu koja bi sada popravila loš zakon koji je sam napravio i progurao', kaže Dragovan.