GOMILANJE KANDIDATA NA DESNICI

Hebrang htio odustati od predsjedničke kandidature

Andrija Hebrang

Andrija Hebrang

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Od svih HDZ-ovih 'rezervnih kandidata' Hebrang se najviše pribojava Bandića. U Primorčevu kandidaturu još nije siguran, a Vidoševića će, uvjeren je, stajati način na koji je stekao imovinu

U izbornom stožeru Andrije Hebranga sve jače sumnjaju da dio HDZ-a ne stoji čvrsto iza njegove kandidature, nego da ga prikriveno opstruiraju i rade za neke druge predsjedničke kandidate, piše Novi list

Zbog toga je nedavno došlo do otvorenog sukoba između Hebranga i Sanaderova prijatelja i gradskog vijećnika zagrebačke skupštine Marija Zubovića, a prije mjesec dana Hebrang je čak zatražio od predsjedništva HDZ-a da poništi njegovu predsjedničku nominaciju i provede unutarstranačke izbore.

'Učinio sam to zato što se sve češće spominjala potpora HDZ-a Vidoševićevoj kandidaturi te da će se kandidirati i Primorac i želio sam izbjeći neugodnosti po stranku i dati mogućnost da iznjedrimo jednog kandidata iza kojega će svi stati. Ali predsjedništvo je tada jednoglasno odbilo taj moj prijedlog i po treći put potvrdilo moju kandidaturu', objasnio je Hebrang.

Kandidat HDZ-a uvjeren je da moćni lobiji namjerno podupiru kandidature više kandidata na desnici da bi onemogućili njegov ulazak u drugi krug.

'Gomilanje kandidata na desnom krilu je novitet u Hrvatskoj za predsjedničke izbore, što smatram smišljenom akcijom čiji je cilj razvodniti glasove i onemogućiti desnici da uđe u drugi krug. To je strateški plan', kaže Hebrang, a na pitanje tko mu to radi iza leđa odgovara da je 'to svima poznato i da se ne bi o tome izjašnjavao'.

'Znam tko je nagovarao kojeg kandidata. Ne radi se o političkom, nego o lobiju krupnog kapitala kojem odgovara blijedi predsjednik koji neće osujetiti njihove planove', kaže Hebrang.

Kad je riječ o moćnim lobijima i njihovoj potpori određenim kandidatima, u medijima su se posljednjih tjedana provlačile informacije o tome da IGH Jure Radića, čija je bliskost sa Sanaderom poznata stvar, financira kampanju Milana Bandića, dok zadarski moćnici bliski Božidaru Kalmeti, poput šefa Tankerske plovidbe Bože Jusupa, podupiru Nadana Vidoševića.

Hebrang je u Saboru prije petnaestak dana imao sraz sa Marijom Zubovićem, koji je navodno predložio zagrebačkim vijećnicima u Gradskoj skupštini da ne pakiraju Bandiću.

Priča o tihoj suradnji zagrebačkih HDZ-ovaca i Milana Bandića nije, međutim, nova. HDZ-ovci u metropoli pružali su ruku Bandiću, primjerice, oko izglasavanja GUP-a, kada mu je potporu uskratio i dio SDP-a. Tada Zubović, na zamolbu Bandića, nije sudjelovao u glasovanju, već je napustio vijećnicu. U SDP-u su uvjereni da i sada postoji tihi pakt.

'HDZ-u zbog dva razloga odgovara suradnja s Bandićem – prvo da bi unijeli nered u naše redove i oslabili SDP u predsjedničkim izborima, a drugo da bi sklopili koaliciju s Bandićem protiv SDP-a i došli na vlast ako on izgubi predsjedničke izbore', kaže jedan od SDP-ovaca u Gradskoj skupštini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi