FRKA OKO OBITELJSKOG ZAKONA

HDZ: Vladu čeka još jedna blamaža idućeg tjedna

05.07.2014 u 17:22

Bionic
Reading

Saborski zastupnik HDZ-a akademik Željko Reiner danas je na konferenciji za novinare u središnjici stranke rekao da su vladajući svojom arogancijom uspjeli proizvesti još jedan skandal i uzrokovati još jedan neslavni rekord - da je Ustavni sud prvi put u hrvatskoj povijesti u rekordnom roku od četiri dana nakon stupanja na snagu Obiteljskog zakona morao proglasiti neustavnim i nezakonitim odredbe tog zakona kako bi obranio zakonitost i ustavni poredak Republike Hrvatske.

HDZ je tijekom saborske rasprave upozoravao da će se, ako se takav zakon kakav je predložen od Vlade donese, dogoditi upravo to, rekao je i dodao da je to zakon koji regulira vrlo osjetljivo područje obitelji i obiteljskih odnosa i uvijek se mora donositi konsenzusom. 'Nasilno donoseći takav zakon će se postići zapravo suprotno onome što je intencija svakog takvog zakona', rekao je i dodao je da je HDZ, kada to nije bilo prihvaćeno od vladajućih tijekom saborske rasprave, podnio i amandman kojim su nastojali izbjeći ovo što se sada dogodilo, a taj amandman je trebao regulirati stupanje na snagu ovog zakon tek sa 1. siječnjem 2016. godine.

'Nažalost, Vlada je bahato to opet odbila i po običaju imajući većinu u Saboru, izglasovala takav zakon koji je sada poništen odlukom Ustavnog suda ali koji bi doveo do toga da su u Hrvatskoj od 28. lipnja do 1. rujna na snazi dva zakona, istog naziva, koji reguliraju isto područje - Zakon iz 2003. koji prestaje važiti 1. rujna i Zakon iz 2014. koji je na snagu stupio 28. Lipnja', ustvrdio je Reiner. Niti u jednoj uređenoj zemlji ne mogu postojati dva ista zakona istog naziva koja na potpuno različiti način reguliraju određene aspekte, rekao je.

Reiner je upozorio da će se vrlo vjerojatno dogoditi još jedna blamaža jer će sljedećeg tjedna u Saboru biti drugo čitanje Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola. 'Ako je u tom zakonu protivno ustavnoj odredbi izjednačen de facto, iako ne de jure, brak s istospolnom zajednicom, u tom zakonu se u nizu članaka referira na Obiteljski zakon i poziva da se određene stvari rješavaju na isti način kao što je to riješeno u Obiteljskom zakonu. Prema tome, budući da je Ustavni sud sada proglasio nezakonitim, neustavnim odredbe Obiteljskog zakona, možete zamisliti kakav će tek pravni kaos nastupiti ako prema željama vladajućih stupi na snagu zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, koji se u cijelom nizu članaka poziva na Obiteljski zakon koji zapravo ne postoji', kazao je i dodao kako se boji da će doći do još jedne velike blamaže.

Obiteljski zakon nije srušen i na snazi je

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić istaknula je danas da Obiteljski zakon nije srušen, Obiteljski zakon je na snazi, a Ustavni sud je reagirao na jedno proceduralno pitanje.

'Ovdje je riječ o tome da je Ustavni sud RH u šest dana reagirao na jedno proceduralno pitanje', istaknula je Opačić u izjavi novinarima ispred zgrade Vlade RH.

'Novi Obiteljski zakon stupa 1. rujna na snagu, a 1. srpnja, odnosno 28. lipnja stupilo je na snagu samo nekoliko odredbi koje nam omogućavaju da u ova dva ljetna mjeseca pripremimo pravne zastupnike koji će se baviti pravima zaštite djece i osoba kojima se oduzima poslovna sposobnost kako bismo onda 1. rujna doista imali sve da zakon može stupiti na snagu', istaknula je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Ustavni sud je, odlučujući o prijedlogu za pokretanje postupka ocjene ustavnosti Obiteljskoga zakona koji su dale odvjetnice udruge B.a.B.e., od Hrvatskog sabora zatražio da odmah uskladi dva članka Obiteljskog zakona jer je utvrdio da oni, promatrani zajedno, ne zadovoljavaju zahtjevu vladavine prava. Ustavni sud je zaključio da se članci 562. i 563., odnosno prijelazna i završna odredba mogu tumačiti tako da su u Hrvatskoj od 28. lipnja do 1. rujna na snazi dva zakona istog naziva - zakon iz 2003. koji prestaje važiti 1. rujna i zakon iz 2014. koji je na snagu stupio 28. lipnja.

Izuzmu li se prijelazna i završna odredba, kaže se u izvješću Ustavnog suda, na snazi će biti samo članci koji uređuju Centar za posebno skrbništvo i članak koji obvezuje Ministarstvo socijalne politike i mladih da do 28. rujna osnuje Centar za posebno skrbništvo. Ostalih 553 članka i tri stavka stupit će na snagu 1. rujna. Ustavni sud zaključuje da je isključivanje 98,4 posto odredaba od pravnog osnaženja izravno suprotno stupanju na snagu Obiteljskog zakona 28. lipnja 2014.