ČOBANKOVIĆ UVJEREN

'HDZ se ne plaši Sanadera u Saboru'

15.10.2010 u 17:18

Bionic
Reading

HDZ se ne plaši ulaska Ive Sanadera u Sabor, jer će zadržati parlamentarnu većinu. O rješenju problema Tvornice ulja Čepin Vlada će odlučiti ovih dana, pa nema potrebe za štrajkom, a niti za prosvjedima poljoprivrednika jer su upravo krenule isplate akontacija, istaknuo je ministar Petar Čobanković otvarajući sajam Agro Zemlja u Bizovačkim toplicama

'Ulazak Ive Sanadera u Sabor njegovo je zakonsko pravo i mi u HDZ-u vjerujemo da time neće biti dovedena u pitanje naša koalicijska većina. Vlada se time previše ne opterećuje, a prioritet nam je provedba reformskog programa“, rekao je ministar poljoprivrede nakon otvorenja 16. međunarodnog sajma poljoprivrede, prehrane, hortikulture, ekologije, lovstva, ribolova i seoskog turizma Agro Zemlja, koji se od 15. do 17. listopada održava u kompleksu hotela Bizovačkih toplica.

Čobanković je najavio i brzu dokapitalizaciju IPK Osijek, kako bi se platili dugovi Tvornici stočne hrane, članici Kandit grupe, nakon čega će ona skinuti ovrhu s udjela Tvornice ulja Čepin. Potom bi uslijedila brza dokapitalizacija jedine preostale tvrtke unutar IPK u državnom vlasništvu i skidanje blokade računa zbog duga Zagrebačkoj i Partner banci od 52,5 milijuna kuna. Postupak je kompleksan i potrajat će još neko vrijeme, pojasnio je Čobanković, koji je i predsjednik NO-a HFP-a.

Zbog toga je sindikat PPDIV-a odgodio najavljeni prosvjed na Markovu trgu zakazan za ponedjeljak.

'Idući tjedan HFP bi trebao odlučiti o dokapitalizaciji IPK Osijek, a tjedan kasnije konačnu bi odluku trebala donijeti Vlada. Ako tako ne bude, mi smo 28. listopada na Markovu trgu', rekao nam je Šimo Orešković, regionalni predsjednik PPDIV-a.

Niti seljaci ne bi trebali traktorima u blokadu cesta, jer je danas počela isplata akontacija za jesensku sjetvu iz prošle godine i ovogodišnju žetvu, pa nema nikakvih kašnjenja isplate poticaja, ističe Čobanković.

'Današnji uvjeti ratarske proizvodnje znatno su bolji od prošlogodišnjih i teško je očekivati da će ostati na toj razini i narednih godina. Stoga oni koji u takvim uvjetima ne ostvaruju pozitivne rezultate, neka se više ne bave poljoprivredom. Možda da se okušaju u politici“, pokušao je biti duhovit ministar poljoprivrede, te dodao kako jednogodišnji ugovori o zakupu zemljišta vrijede do kraja ove godine, pa bi jedinice lokalne samouprave trebale završiti postupke raspolaganja zemljištem.

U sklopu sajma Agro Zemlja potpisan je ugovor o gradnji prvog bioplinskog postrojenja tvrtke Organica u Hrvatskoj, vrijednog cca sedam milijuna eura. Organica je članica Keter grupe i bioplinsko postrojenje gradit će u Donjem Marinkovcu, između Ivanić grada i Vrbovca. Projekt se financira iz fondova, banaka i vlastitim sredstvima, proizvodit će 1 mgw struje na sat, što je 800 milijuna kwh godišnje, a bioplin će se dobivati iz stajskoga gnojiva i silaže sa 125 ha oko govedarske farme.

'Duže nam traje pribavljanje potrebnih dozvola, nego gradnja postrojenja koje bi trebalo krenuti do rujna 2011., ako do proljeća budemo imali gotove papire“, rekao nam je direktor prodaje Organice za Hrvatsku, Zoran Alavanja.

Keter Organica
je i partner ovogodišnjeg 16. sajma Agro Zemlja na kojem će se izložiti poljoprivredna mehanizacija, održat će se i stočarska izložba, Poljoprivredni institut Osijek predstavit će najnoviji hibrid kukuruza, sjemena pšenica, suncokreta, soje te vrhunske sadnice za višegodišnje nasade voća, obilježit će se Svjetski dan hrane i predstaviti novi sajamski program – obnovljivi izvori energije.

Sajam je otvoren do 17. listopada, a svaki posjetitelj uz kupljenu ulaznicu dobit će na poklon i kilogram šećera.