VIJEĆE ZA ELEKTORNIČKE MEDIJE

HDZ protiv imenovanja Hajduka i Lisinski

03.07.2014 u 16:20

Bionic
Reading

HDZ-ovi zastupnici usprotivili su se danas imenovanju Damira Hajduka i Alemke Lisinski u Vijeće za elektroničke medije, jer prijedlog drže nedovoljno obrazloženim, a Ministarstvu kulture zamjeraju kašnjenje s najavljenom medijskom strategijom, kao i to što nije razriješilo situaciju oko sukoba interesa članice Vijeća Gordane Simonović

HDZ-ova Sunčana Glavak podsjetila je da je HDZ još 2012. upozoravao da je Simonović u sukobu interesa, jer je istodobno i članica Upravnog vijeća Hine, ali ju je vladajuća većina unatoč tome odlučila imenovati u Vijeće za elektroničke medije.

'Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u veljači je pokrenulo postupak protiv Simonović i naložilo da se ta situacija riješi u roku od 15 dana, no ona do danas nije riješena. Resorno ministarstvo, vijeće ili Upravno vijeće Hine i Vlada ne mare za tu odluku i jednostavno ne poštuju zakon', kazala je Glavak.

Dodala je kako je 'po nekim informacijama, Upravno vijeće Hine gospođi navodno zamrznulo isplatu naknade, jer je zaposlena u Vijeću i prima naknadu u Upravnom vijeću Hine'.

Upozorila je da nikakve posljedice nisu snosili ni ministri niti niz drugih dužnosnika koji su se našli u sukobu interesa.

'I što je na to odgovorio premijer, da zakon možda baš nije dobar. To vam je odgovor na sve to, ili možda onaj, 'a i meni pukla cijev', samo nam još nedostaje da organiziramo neki humanitarni telefon", rekla je Glavak.

HDZ-ovoj zastupnici sporno je što je imenovanje dvoje novih članova Vijeća za elektroničke medije predloženo samo na osnovu životopisa kandidata.

'Na osnovu životopisa mi moramo zaključiti da su oni najbolji ili vjerojatno najpodobniji i smjestiti ih u vrlo važno medijsko regulatorno tijelo, uz plaću od 14.000 kuna. Nemamo pravu informaciju, jer matični odbor o tome nije raspravljao, jesu li uopće i drugi kandidati imali prigode', ustvrdila je Glavak.

Upozorila je i da se na natječaj za ravnatelja programa HRT-a javio savjetnik predsjednika Sabora Josipa Leke Ilija Jandrić. 'Dakle, onda vidimo o čemu mi sad tu govorimo', kazala je.

Njezin stranački kolega Jasen Mesić smatra da je bilo kakvo imenovanje u tijela vezana uz medije besmisleno bez donošenja medijske strategije, koju je Ministarstvo kulture najavilo prije više od dvije godine.

'"Raspravljati stalno o pitanjima imenovanja, a da nemamo te medijske strategije postaje već zamorno', rekao je Mesić kojem smeta što u Sabor ne dolaze ministrica Andrea Zlatar Violić i Milan Živković, koji u Ministarstvu vodi izradu medijske strategije.

Vijeće za elektroničke medije optužio je da se ne ponaša kao nezavisni regulator, jer nije reagiralo na izvješće Programskog vijeća HRT-a po kojem HRT nije ispunio programske obveze iz ugovora s Vladom.

'To je osnovica za naplatu pretplate. Ako je glavna funkcija Vijeća da bude nezavisno, onda je Ministarstvo kulture trebalo raspisati novi natječaj za sve članove, jer se regulator ne ponaša nezavisno', ustvrdio je Mesić.

Na Mesićevo prozivanje zbog kašnjenja s donošenjem medijske strategije reagirao je SDP-ov Damir Tomić uzvrativši kako je njegov dojam da je HDZ-ova medijska strategija 'kupovanje lokalne postaje sredstvima sumnjivog porijekla'.

Ustvrdio je da HDZ tako kontrolira radijsku postaju u Đakovu, gdje se ne mogu probiti vijesti ni o jednoj drugoj političkoj opciji.