HRVATSKO, A NJIHOVO

'HDZ pretvara HRT iz javnog u državni medij'

19.04.2010 u 15:53

Bionic
Reading

Ako stupi na snagu novi Zakon o HRT-u, kakav u nacrtu predlaže Ministarstvo kulture, javni RTV servis ponovno će postati državni, moglo se čuti na okruglom stolu u organizaciji SDP-a

Većina okupljenih najviše primjedbi imala je na izbor Nadzornog odbora koji bi trebala birati Vlada što je, prema mišljenju većine sudionika, povratak u devedesete odnosno pretvaranje javne televizije u državotvornu.

'HRT će ponovno biti ono što je nekada bio – državna televizija. Nažalost, jedini način da se to spriječi je da novinari HRT-a i cjelokupna javnost podignu svoj glas jer je zakon ovakav kakav predlaže Ministarstvo povratak na staro', kazao je SDP-ov saborski zastupnik Nenad Stazić.

Čovjek kojeg se može kontrolirati

Vijećnica Programskog vijeća Marina Škrabalo dotaknula se neizboraglavnog ravnatelja HRT-a istaknuvši da se prvi čovjek kuće na Prisavljune može izabrati jer 'grupa ljudi u Vijeću želi izabrati isključivočovjeka kojeg mogu kontrolirati'.

Stazić je ponovno prozvao HDZ da opstrukcijom izbora 11. člana Programskog vijeća HRT-a i blokadom izbora glavnog ravnatelja HRT-a stvara klimu koja za cilj ima ponovno stavljanje HRT-a u službu politike, odnosno države.

Kritike na predloženi zakon uputio je i ravnatelj Agencije za elektroničke medije Zdenko Ljevak, istaknuvši da HRT mora zadržati dio marketinškog kolača i dodavši da ako se nekom daje odgovornost u ruke, onda i on mora imati odgovornost.

'Uvijek ću se zalagati da HRT ima marketinški dio, ali njega treba regulirati', istaknuo je Ljevak. Priču oko marketinškog kolača, od kojeg je u prošloj godini HRT uprihodovao oko 230 milijuna kuna, podržao je i Nebojša Taraba u ime nezavisnih producenata.

'Nezavisna produkcija opstaje samo zahvaljujući HRT-u. Naš stav je da HRT ne treba ekonomski slabiti, posebno kada dvije konkurentske televizije ne otkupljuju ništa. Uostalom, javnost ni dan danas ne zna na osnovi kojeg programa su RTL i Nova TV dobili svoje koncesije.

Od Vijeća za elektroničke medije odgovor nikad nismo dobili. Danas se događa da se 70 posto djevojčica u dobi do devet godina iz zagrebačkih osnovnih škola izjašnjava da kad odrastu žele biti Simona Gotovac. Koji je to sadržaj koji komercijalne televizije nude', zapitao se Taraba, ali odgovor nije dobio jer je Ljevak okrugli stol već bio napustio.

Politolog Damir Grubiša smatra da bi glavnog ravnatelja, a time i njegove pomoćnike te urednike trebalo i dalje imenovati Programsko vijeće, iako u novom sastavu, u kojemu bi većinu činili stručnjaci iz područja radiotelevizijske djelatnosti, medija, kulture i javnih djelatnosti.

'Ovaj nacrt zakona je manipulativni pokušaj da se ponovno uvede državna kontrola nad javnom televizijom', ocijenio je Grubiša, koji kao jedinu dobru odredbu u predloženom zakonu navodi onu po kojoj bi sadašnjim članovima Programskog vijeća, a time i njemu, prestao mandat.

Marija Nemčićpredsjednica televizijskog odbora Europske unije za radiodifuziju (EBU), kao najveću opasnost za neovisnost HRT-a, odnosno ovisnost o državi vidi u predloženim zakonskim rješenjima koja se odnose na financiranje HRT-a kroz sustav državnih potpora te u ukidanju ili drastičnom ograničavanju marketinškog prostora.