PREŠLI PREKO ULICE ZBOG ARBORETUMA

HDZ oprostio Petrini atak na Tuđmanov lik i djelo?!

02.08.2013 u 13:55

Bionic
Reading

Projekt izgradnje arboretuma, botaničkog vrta na otočiću Smokvica koji se nalazi blizu poluotoka Raduča u Primoštenu, spominje se godinama, a ponovno je aktualiziran nakon što su do jučer ljuti neprijatelji, primoštenski načelnik Stipe Petrina i HDZ, na posljednjoj sjednici Županijske skupštine zajedno stali iza tog projekta i usuglasili lokalni i županijski Prostorni plan kako bi se arboretum mogao početi graditi, izvještava ŠibenikIN

Kako doznaje ŠibenikIN, u tvrtki Nesos Olyntha, investitoru i vlasniku otoka Smokvica, njihov je plan krenuti s radovima već u listopadu ove godine, kako bi do početka iduće turističke sezone taj jedinstveni botanički vrt na ovom području, već bio u funkciji i otvoren za posjetitelje.

Kako stoji u idejnom rješenju projekta primoštenskog arboretuma, uređenje tog otoka trebalo bi obuhvatiti određene znanstvene i pedagoške vidike, i to na osnovi estetskih kriterija. Bio bi to prvenstveno arboretum mediteranskog tipa, a Smokvica je idealna zbog lake pristupačnosti jer je blizu poluotoka Primošten, a bit će i jeftinije izgraditi i cjevovod za vodu s obale.

Otok ima površinu od samo pet hektara, nema velikih strmina i posjetitelji će lako moći obići ta morem ograđeni jedinstveni botanički vrt koji godinama gura Stipe Petrina i tvrdi da je spreman dati ostavku na sve svoje funkcije ako to ne bude najbolji arboretum u povijesti. Investitor kaže da je idealna i izloženost vjetrovima na Smokvici koji tamo postižu razmjerno veliku jačinu, napose bura i jugo, pa će posjetitelji moći dobro usporediti i doživjeti specifičnosti djelovanja vjetra na prirodne sisteme. Na otoku postoji fond dobro razvijenih stabala alepskog bora koji može poslužiti kao pogodna skeletna osnova za oblikovanje parkovnih motiva u budućem arboretumu. Neke vrste grmlja su tamo razvile neobične habituse na kojima se dobro očituju za rast neugodne edafske i klimatske prilike, pa njihovim uklapanjem u botaničko-sistematski i oblikovni sustav uređenja otok može znatno pridobiti na znanstvenoj, pedagoškoj i turističkoj vrijednosti.

Investitor namjerava spasiti ostatke drevnih građevina, bunja na vrhu Smokvice, a izgradili bi i svjetionik.

Edo Crnčević, direktor i jedan od vlasnika tvrtke Nesos Olyntha, izjavio je danas kratko za ŠibenikIN: 'Izuzetno smo sretni i zadovoljni što su se u Hrvatskoj pokrenule investicije te što smo dobili podršku lokalne i županijske vlasti za naš projekt.' Kolika je teška ova investicija, zasad je poslovna tajna.

Kako bi u konačnici trebao izgledati primoštenski arboretum, pogledajte ovdje.