predizborna kampanja

HDZ: Obnova Zagreba ne može se temeljiti na aktivizmu i populističkim mjerama

  • Autor: V. Mo. / Hina
  • Zadnja izmjena 30.06.2020 14:24
  • Objavljeno 30.06.2020 u 13:52

Mislav Herman i Ivan Ćelić na konferenciji za medije

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Kandidat HDZ-a u 1. izbornoj jedinici Mislav Herman rekao je u utorak da je Zagrebu nakon potresa potrebna obnova putem adekvatnog i provedivog zakona, poručivši kako rješenje tog problema ne žele temeljiti na aktivizmu i jeftinim populističkim mjerama

„U HDZ-u smo taj problem shvatili vrlo ozbiljno i ne želimo ga temeljiti na aktivizmu i jeftinim populističkim mjerama poput kampiranja pred Gradskom skupštinom, kampiranja pred crkvom sv. Marka i sl. Mi ovaj problem shvaćamo ozbiljno”, kazao je Herman na konferenciji za novinare na temu obnove Zagreba nakon potresa. Naglasio je i da je Zagrebu potrebna obnova putem adekvatnog i prije svega provedivog zakona, usuglašenog sa strukom i temeljenog na javnoj raspravi, a nikako ne na populističkim i ad-hoc rješenjima.

Istaknuvši da se Grad Zagreb ne može obnoviti bez osiguranih sredstava, poručio jei kako je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković to je stavio kao primarnu točku svog novog mandata. Stoga će na prvoj idućoj sjednici novog saziva Hrvatskog sabora obnova Grada Zagreba biti jedna od primarnih točki dnevnog reda. Dodao je i da je zakon prošao javnu raspravu i na njega je uloženo više od 300 amandmana koji su sada na razmatranju. Upozorivši kako je iznos štete od potresa procijenjen na 11,5 milijardi eura, podsjetio je da je u Zagrebu oko tisuću zgrada označeno kao neuporabljivo, njih oko četiri tisuće ka privremeno neuporabljivo a 14.500 dobilo je oznaku uporabljivo, ali djelomično oštećeno.

Podsjećajući na to što je za rješavanje tog problema učinila vlada, Herman je rekao da je danas u Studentskom domu „Cvjetno naselje” smješteno 455 Zagrepčana a ukupno je u njemu bilo smješteno oko 700 građana. Član Središnjeg odbora HDZ-a i kandidat u 1. izbornoj jedinici Ivan Ćelić rekao je kako bi situacija oko obnove Zagreba bila sasvim drugačije da se u to od početka nije uključila vlada sa svojim financijskim i ostalim resursima.

„Cilj vlade je bio omogućiti građanima da se što prije vrate kući a da se grad obnovi u skladu s pravilima struke”, kazao je. Naveo je i da je Svjetska banka pozitivno odgovorila na hrvatski zahtjev i odobrila nam 170 milijuna eura, od čega će 150 milijuna eura biti uloženo u obnovu bolnica a njih 20 milijuna u ovnovu obrazovnih institiucija.

Članovi HDZ-a Ivan Ćelić i Mislav Herman održali konferenciju za medije

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek