kampanja

Ćorić: HDZ odbio, a SDP primio donacije tvrtki koje su dobile pomoć države

29.06.2020 u 13:04

Bionic
Reading

Član Središnjeg odbora HDZ-a Tomislav Ćorić rekao je u ponedjeljak da je HDZ odbio donacije tvrtki koje su od države primale pomoć za radna mjesta u okviru mjera gospodarskog oporavka i pozvao SDP da učini isto, s obzirom na to da je ta stranka primila takve donacije

'HDZ je do današnjeg dana prikupio oko 1,75 milijuna kuna donacija, znatno više od naših političkih oponenata, što samo po sebi govori o popularnosti HDZ-a i sklonosti da se doniraju sredstva', rekao je Ćorić u središnjici HDZ-a odgovarajući na novinarska pitanja nakon konferencije na temu 'Samodostatna, održiva i zelena Hrvatska (poljoprivreda i ribarstvo)'.

Naglasio je pritom da će HDZ inzistirati na transparentnom prikazu troškova te istaknuo da se stranka i prije početka kampanje odlučila 'negativno reagirati' na određene donacije.

'Nedopuštene donacije za HDZ su sve one koje dolaze od pravnih osoba koje su proteklih mjeseci primale pomoć u okviru mjera gospodarskog oporavka za radna mjesta. Pozivamo sve druge stranke da idu u tom smjeru budući smo svjesni činjenice da su neke političke opcije u Hrvatskoj primile donacije i od pravnih soba koje su bile korisnici mjera gospodarskog oporavka. Smatramo da to nije fer', rekao je Ćorić.

Nekoliko takvih pokušaja bilo je i prema HDZ-u, potvrdio je, a stranka je takva sredstva uplatitila u državni proračun.

Nije naveo o kome se radi, rekavši tek da je riječ o nekoliko manjih pravnih osoba i manji donacija. Neslužbeno se doznaje da je riječ o pet donacija ukupno vrijednih 24.200 kuna.

SDP je pak, kaže Ćorić, koliko im je poznato prema javno dostupnim informacijama primio donacije od tvrtki koje su dobile pomoć države.

'Koliko znamo, SDP je primio takve donacije. Pozivamo ih da u predizborno vrijeme budu odgovorni i da oni isto tako takve donacije upute u proračun', poručio je političkim oponetima.

Nema nikakvog smisla, istaknuo je Ćorić, da neka pravna osoba koristi mjere gospodarskog oporavka predviđene za očuvanje radnih mjesta, a nakon toga uplaćuje sredstva političkim strankama za njihove kampanje. 'To jednostavno nema smisla', ustvrdio je.

Odluke stožera u skladu s Ustavom

Vezano uz eventualno pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, Ćorić je rekao kako svaki sudac Ustavnog suda ima pravo pokrenuti bilo kakvu inicijativu ako smatra da je to potrebno, a HDZ, rekao je, drži da su odluke stožera u skladu s Ustavom RH. 'Tu nemamo nikakvih dvojbi', naglasio je.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u ponedjeljak je opovrgnuo medijske napise da je Ustavni sud po službenoj dužnosti pokrenuo postupak ocjene ustavnosti odluka koje je tijekom koronakrize donio Stožer civilne zaštite.

'Istina je jedino da smo zatražili određene podatke i očitovanja od Vlade, a hoće li pokrenuti postupak po službenoj dužnosti odlučit će sjednica Ustavnog suda, kao i u svim drugim slučajevima', izjavio je Šeparović.

Ustavni sud, kako se doznaje, trebao bi odlučivati o pokretanju postupka u vezi dopune Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza, zatim ovlasti izdavanja rješenja o obveznoj samoizolaciji osoba i odluke o radnom vremenu i načinu rada djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Pokretanje postupka predložilo je dvoje sudaca Ustavnog suda, među kojima i Goran Selanec koji je informaciju i potvrdio za N1.