CROBAROMETAR ZA SVIBANJ

HDZ nastavlja gubiti potporu, Živi zid sustiže SDP, a građani ne vjeruju Vladi

25.05.2018 u 19:24

Bionic
Reading

Afera Hotmail, odlazak Martine Dalić, ali i oslabljena pozicija Andreja Plenkovića obilježili su svibanj. Redovito istraživanje Crobarometar za svibanj pokazuje daljnji pad HDZ-a.

Za tu bi stranku u ovom trenutku glasovalo 26,6 posto birača. Ovo je šesti mjesec za redom u kojem vladajuća stranka gubi potporu i ona je trenutačno najlošija od izbora, pokazuju rezultati Crobarometra objavljeni u Dnevniku Nove TV. SDP mjesec završava na 18,2 posto potpore. Ta je stranka nakon četiri mjeseca zaustavila pad. No, zato već deseti mjesec Živom zidu raste potpora birača, u svibnju su na 14,5 posto. Razlika između Živog zida i SDP-a je najmanja od kada ta stranka postoji. MOST je na 7,7 posto.

Od ostalih stranaka Pametno je na 3,7 posto potpore birača kao peta stranka, a slijede HSS s 3,6 posto i stranka Milana Bandića je na 3,5 posto. HNS travanj završava s 1,4 posto, a stranka Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića može računati s potporom od 1,1 posto. Ostale stranke su ispod 1 posto i zajedno dobivaju 6,5 posto potpore. Hrast čiji su članovi iznimno glasni bili u borbi protiv ratifikacije Istanbulske konvencije može računati na 0,9 posto, a GLAS trenutačno ima 0,5 posto potpore. Neodlučnih birača je 8,9 posto.

Vladi građani sve manje vjeruju čak 63 posto građana ne podupire politike vlade i taj broj raste već četvrti mjesec zaredom. Istodobno, samo 25 posto birača podupire Vladine politike, a njih 12 posto ne zna.

Iznimno visokih 72 posto građana misli da zemlja ide u pogrešnom smjeru i tu je vidljivo da pesimizam raste već četiri mjeseca.

Čak 70 posto građana misli da Vlada ne može riješiti probleme s kojima se suočava Hrvatska. I dok većina birača oporbe, neodlučni ili apstinentni sumnjaju u Vladinu sposobnost, 55 posto birača HDZ-a misli da Vlada uspješno može riješiti probleme u kojima se nalazi zemlja.

Ipak 71 posto građana misli da će koalicija odraditi mandat do kraja. I ma koliko oporba traži izbore, birači tih stranaka većinom smatraju da će Vlada opstati do kraja. Misli to 67 posto birača SDP-a, 73 posto birača Mosta i 78 posto birača Živog zida.

  • +13
Sjednica Predsjedništva i Nacionalnoga vijeća HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev