SLIJEDE GAŠENJE UREDA I OTKAZI?

HDZ: Izmjenama turističkih zakona Vlada centralizira Hrvatsku

15.07.2015 u 12:16

Bionic
Reading

Izmjene Zakona o turističkoj zajednici i Zakona o boravišnoj pristojbi, o kojima je upravo završila javna rasprava, centralizirat će sredstva turističkih zajednica, zbog čega će doći do zatvaranja turističkih ureda i otpuštanja radnika. Ustvrdili su to danas na press konferenciji HDZ-ovi saborski zastupnici Jasen Mesić, Franjo Lucić i Tomislav Klarić

Ta dva zakona, poručio je na press konferenciji HDZ-ov Jasen Mesić, trebala bi regulirati turističke zajednice, članarine i pristojbe, no uvjeren je da će izazvati negativne posljedice.

'Upravo je završila nedopustivo kratka javna rasprava o ovim zakonima. Glavni problem je što će se sredstva od članarina oduzeti lokalnim turističkim zajednicama i prebaciti u fond Hrvatske turističke zajednice. Tim novcem će raspolagati sam ministar temeljem pravilnika koji još nije donesen. Na taj se način onemogućava rad lokalnim turističkim zajednicama i provodi se centralizacija', kazao je Mesić.

Vlada, nastavlja HDZ-ov zastupnik, kreće u reformu koja je u suprotnosti sa Strategijom razvoja turizma što predviđa ravnomjeran razvoj Hrvatske.

'Svjesni smo toga da je nužno nadograđivati naš sustav turističkih zajednica, ali to treba napraviti u dijelu koji se tiče marketinga u centralnom uredu Hrvatske turističke zajednice', kazao je Mesić, dodavši da su se o ovim izmjenama zakona negativno izjasnili Turističko poslovno vijeće Hrvatske gospodarske komore, Zajednica županija te Udruga poslodavaca u hotelijerstvu.

U HDZ-u tvrde da će ove izmjene zakona onemogućiti razvoj turizma u lokalnim zajednicama, posebice u ruralnim krajevima, o čemu je progovorio Franjo Lucić.

'Ovaj prijedlog zakona je katastrofalan. Velik je problem kontinentalnog dijela Hrvatske, odnosno ruralnog razvoja koji nam i ovim prijedlogom izmiče ispod nogu. Taj dio već je osiromašen prihodima koje smo dobivali iz centrale, a sada će ostati i bez to malo sredstava', uvjeren je Lucić.

Vladu je optužio da konstantno donosi zakone koji centraliziraju Hrvatsku, a ovaj bi, kaže, mogao zatvoriti turističke urede i ostaviti ljude na cesti.

'Požeško-slavonska županija ove godine dobiva 280 tisuća kuna, a Istarska osam milijuna kuna. Naravno da ne tražimo izjednačavanje, no kako razvijati turizam ako nemaš novca za to?', pita Lucić, smatrajući da se Istarska županija pretjerano favorizira.

Ogorčen zbog izmjena zakona je i HDZ-ov gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić.

'Nakon niza zakona koji nam pomalo smanjuju sredstva ovo je još jedan udar na nas. Neprimjereno je da nam se oduzimaju sredstva koja su prihodovana u našim krajevima i šalju se u centralu. U Primorsko-goranskoj županiji izgubit ćemo zbog toga trećinu ureda turističkih zajednica', kaže Klarić, dodavši da se radi o oko 20 turističkih ureda i 40 radnih mjesta.