korak naprijed

HDZ i SDP odredili omjer snaga u istražnom povjerenstvu za Agrokor

29.09.2017 u 13:39

Bionic
Reading

Još uvijek nije poznato kada će točno biti osnovano istražno pvojerenstvo za Agrokor, no HDZ i SDP dogovorili su okvirno kako bi ono trebalo izgledati

Kako doznajemo iz glavne oporbene stranke, HDZ i SDP dogovorili su kvote u istražnom povjerenstvu za Agrokor. Prema Zakonu o istražnim povjerenstvima, na čelu tog radnog tijela je netko iz oporbe, a u ovom bi predsjednik trebao biti iz redova SDP-a.

No, dvije najveće stranke dogovorile su i da će povjerenstvo imati devet članova, od čega će troje dolaziti iz HDZ-a, dva člana bit će iz redova HDZ-ovih koalicijskih partnera, dva člana bit će SDP-ova, jedan iz redova Mosta, a još jedan dolazit će iz ostatka oporbe. No, iz HDZ-a poručuju da unutar kvote vladajućih omjer možda neće biti tri člana iz HDZ-a i dva iz redova drugih koalicijskih partnera. Možda će, kažu, iz HDZ-a biti četiri člana, a njihovi koalicijski partneri sudjelovat će s jednim članom.

Kada će se točno glasati o istražnom povjerenstvu još uvijek nije sasvim jasno. Najvjerojatnije će to biti sljedeći tjedan, no takav plan ovisi o daljnjem dogovoru dvije stranke. SDP, naime, i dalje inzistira da se prvo glasa o istražnom povjerenstvu, a tek nakon tog o ustavnim sucima. U saborskim se kuloarima pojavila i informacija da bi se o povjerenstvu glasalo u srijedu no da bi ono počelo s radom s odgodom, odnosno tek 15. studenog.

  • +5
Lex Agrokor u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Što se pak tiče samog sastava povjerenstva, HDZ-ov je prijedlog a u povjerenstvu ne sjedi nitko tko je bio član izvršne vlasti, ministar ili sjedio primjerice u Nadzornom odboru HBOR-a. Tako jedan od članova, iako se o tome spekuliralo, neće moći biti niti SDP-ov Gordan Maras.