šutnja u 'stožernoj stranci'

HDZ i Plenković o NDH i 'Za dom spremni' - bez komentara

14.04.2017 u 16:49

Bionic
Reading

Nakon što su HDZ-ovi dužnosnici 10. travnja bili na skupu u Splitu, na kojem se pozdravljala kvislinška NDH i uzvikivao ustaški poklič 'Za dom spremni', stranku i njena predsjednika Andreja Plenkovića pitali smo kako komentiraju činjenicu da njihovi stranački dužnosnici aktivno podupiru takav skup te smatra li šef HDZ-a primjerenim to da ministar branitelja šalje izaslanika na njega. Odgovor nismo dobili

I ove godine 10. travnja u Splitu kod spomenika poginulim pripadnicima HOS-ove postrojbe 9. bojne Rafael vitez Boban okupljeni su odali počast poginulima u Domovinskom ratu.

Ratni zapovjednik postrojbe Marko Skejo održao je govor u kojem je odao počast poginulima, ali je i slavio NDH te je s ponosom okupljene pozdravljao uzvicima 'Za dom', na što su mu uzvraćali uzvicima 'Spremni'. Skejo je zahvalio gostima, posebno izaslaniku ministra branitelja Nikoli Tokiću te HDZ-ovom zamjeniku župana Splitsko-dalmatinske županije Luki Brčiću i Petru Škoriću, saborskom zastupniku i lideru splitskog HDZ-a.

'Svojim sam poginulim suborcima došao odati počast i pokloniti im se. Branitelj sam od prvog dana', objasnio je za tportal Petar Škorić razlog zbog kojeg je došao na skup.

Kada samo ga pitali kako se osjećao kada se na skupu klicalo 'Za dom spremni' te kako on komentira činjenicu da je kao HDZ-ov dužnosnik bio na javnom skupu na kojem se uzvikivao ustaški poklič, Škorić nam je rekao samo da se 'stvar nepotrebno politizira', nakon čega je završio razgovor s nama.

Od HDZ-a smo dan poslije skupa, 11. travnja, službeno zatražili odgovore na pitanja: kako HDZ komentira činjenicu da stranački dužnosnici aktivno podupiru skup na kojemu se pozdravlja pokličem 'Za dom spremni' i na kojem se pozdravlja NDH te smatra li predsjednik stranke Andrej Plenković primjerenim da na takve skupove ministar branitelja šalje izaslanika?

Do zaključenja teksta iz HDZ-a nismo dobili odgovore, unatoč tome što smo nekoliko puta pitali hoće li nam odgovoriti i, ako neće, zašto nam ne žele odgovoriti.

Nakon svega, ostaje nejasno zašto se HDZ i predsjednik stranke Andrej Plenković ne žele jasno odrediti prema činjenici da njihovi stranački dužnosnici podupiru skupove na kojima se veliča kvislinška NDH, 'država' koja je postojala zato što je tako želio Adolf Hitler i njegov Treći Reich.

Podsjetimo, na skupu u Splitu 10. travnja Skejo je svoj govor završio 'pozdravom poginulima, hrvatskom narodu i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj' te usklicima 'Za dom', na koje su mu okupljeni glasno uzvraćali 'Spremni'.

Dan poslije skupa policija je izvijestila da je podnijela prekršajnu prijavu protiv 61-godišnjeg umirovljenog pukovnika Marka Skeje, ratnog zapovjednika i predsjednika udruge veterana 9. bojne HOS-a Rafael vitez Boban, jer je na obilježavanju godišnjice osnutka postrojbe okupljene pozdravio sa 'Za dom spremni'.

Skeju se sumnjiči za kršenje Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i njegova petog članka, odnosno za isticanje simbola i neuobičajeno drsko i nametljivo ponašanje koje remeti red i mir građana, uz predviđenu novčanu kaznu ili trideset dana zatvora.