USTAŠLUK - NESTAŠLUK

Šprlje: 'Za dom spremni' je prekršaj

04.03.2017 u 13:20

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Ante Šprlje rekao je u intervjuu Večernjem listu da je popis od 86 hrvatskih državljana protiv kojih Srbija vodi postupke za ratne zločine star šest godina te kako se nada de će se dijalog s njihovim pravosudnim vlastima, koji je zamro, nastaviti nakon izbora u Srbiji

Šprlje je niječno odgovorio na pitanje je li Srbija dostavila popis protiv kojih državljana RH vodi postupke za ratne zločine. "Ne. Zadnji popis star je šest godina i na njemu je 86 ljudi. Mi smo njima dali podatak da tražimo 1523 osobe. No, dijalog je zamro. Nadam se da će se nastaviti nakon izbora u Srbiji," rekao je.

Izrazio je nadu da iz Bosne i Hercegovine uskoro dobiti podatke koliko je hrvatskih državljana u raznim fazama kaznenog postupka u toj zemlji. "Kad sam došao na mjesto ministra, napravili smo sistematizaciju i sad znamo da ih je oko 400. Broj vjerojatno nije konačan nego puno veći. Tu ima i umrlih, osumnjičenih, osoba za koje je prijava odbačena, ali i optuženih i osuđenih," rekao je Šprlje.

Odgovorio je među ostalim na pitanje je li "Za dom spremni" stari hrvatski ili ustaški pozdrav: "Stajalište Visokog prekršajnog suda iz siječnja 2016. vrlo je jasno: 'Za dom spremni' je prekršaj. I Ustavni sud je lani u studenome zauzeo stav da je riječ o prekršaju."

Kazao je da on ploču s tim natpisom u Jasenovcu nikada ne bi postavio.

"Vjerujem da bi žrtve bile zadovoljne da je na ploči križ i hrvatski grb. Činjenica je da je Jasenovac posebno osjetljivo područje i da je ondje stradalo mnogo ljudi u Drugom svjetskom ratu, činjenica je i da je poginulo jedanaest branitelja u Domovinskom ratu. Bio bih skloniji opciji da sadržaj na ploči bude primjereniji," rekao je ministar pravosuđa.