NOVA SJEDNICA GRADsKOG VIJEĆA

HDZ i Kerum ponovno se pokušavaju miriti, u dogovoru nastradao - Marjan

05.10.2020 u 13:53

Bionic
Reading

Sjednica splitskog Gradskog vijeća, prekinuta prije dva tjedna jer je odlaskom vijećnika Hrvatske građanske stranke Željka Keruma srušen kvorum, nastavit će se ovog ponedjeljka poslijepodne. Po neslužbenim informacijama, koalicijski partneri iz HDZ-a i HGS-a postigli su dogovor o barem privremenom prekidu blokade

Kerumovi vijećnici pojavit će se na sjednici, potvrđeno je, no HGS-ov predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić kazao je da će se 'tek vidjeti kako će glasati'.

'Da, dolazimo na sjednicu i sudjelovat ćemo u radu. Više od toga u ovom trenutku ne mogu reći', kazao je Stanišić za tportal. Šef splitskog HDZ-a Petar Škorić za Slobodnu Dalmaciju izjavio je da su dvije stranke 'na tragu međusobnog dogovora i ostvarenja koalicijskog sporazuma'.

Na današnjem nastavku sjednice trebalo bi se glasati o rebalansu gradskog proračuna za ovu godinu i prijedlogu da se grad zaduži za maksimalno 100 milijuna kuna kako bi se zakrpala rupa uzrokovana koronakrizom. Tu su još i točke s izvještajem o radu gradonačelnika te izvještaji o poslovanju gradskih komunalnih poduzeća.

Prije dva tjedna sjednica je prekinuta navodno jer se Kerum iživcirao dodjelom nagrada 'Zlatni k…' novinarima koji ukazuju na probleme u (ne)funkcioniranju grada i gradskih službi. Tvrdio je da je Split time izvrgnut ruglu, a s organizatorima nagrade, inicijativom Dnevna doza splitskog nereda, uspio je povezati čak i gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu. Podnio je kaznenu prijavu protiv njega i svih uključenih u dodjelu nagrada te zatražio javnu ispriku.

Ipak, evidentno je da se radi o Kerumovu uobičajenom zatezanju odnosa u gradskoj vlasti koje se pojačava približavanjem lokalnih izbora. Na ovaj manevar odlučio se i u posljednjim danima mandata prethodnog gradonačelnika Ive Baldasara i to je bio uvod u njegovu kandidaturu.

Da odnosi između koalicijskih partnera naglo ponovno relaksiraju, najočitije se vidi u Park-šumi Marjan, a građani i aktivisti mjesecima zahtijevaju stroži režim prometovanja kroz zaštićenu šumu - u kojoj se između ostalog nalazi restoran kojim upravlja Kerum, odnosno njegove i tvrtke članova njegove obitelji.

Nakon rušenja kvoruma prije dva tjedna gradonačelnik Krstulović Opara ekspresno je potpisao zaključak kojim se znatno ograničava broj vozila na Marjanu. Ovog vikenda, međutim, vozila su se do Kerumova restorana ponovno počela masovno propuštati. Zasad bez službenog objašnjenja.

Iz Kerumova HGS-a neposredno uoči nastavka sjednice Gradskog vijeća obavijestili su novinare da će glasati protiv zaduživanja Grada kreditom do maksimalno 100 milijuna kuna.

'Grad nije trgovačko društvo da bi se zaduživao za poslovanje, on mora funkcionirati iz redovnih prihoda. Radi se o jedinom načinu funkcioniranja. Uostalom, u razdoblju od 2009. do 2013. godine, kada je Željko Kerum bio gradonačelnik, nije se dizao kredit - a ipak smo izgradili vrtiće, nathodnike, Zapadnu obalu...', stoji u poruci koju su iz HGS-a uputili medijima.