bitan iskorak

[FOTO] HDZ i bošnjačko-građanska oporba potpisali sporazum; Čović: Nakon dugo vremena mogu kazati da imamo koaliciju

29.11.2022 u 12:12

Bionic
Reading

Lideri i HDZ BiH Dragan Čović i SDP BiH Nermin Nikšić potpisali su u utorak u Sarajevu dokument kojim se najveća hrvatska stranka i blok oporbenih građanskih i bošnjačkih stranaka obvezuju na programsku suradnju i uspostavu koalicije koja bi trebala biti na vlasti u naredne četiri godine

Dokument pod naslovom "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. - 2026. godine" Nikšić je potpisao u ime osam stranaka koje su ranije dogovorile savez s ciljem izbacivanja Stranke demokratske akcije (SDA) iz vlasti.

"Neka nam je sa srećom", kazao je novinarima nakon potpisivanja Čović, koji tvrdi kako je ovime načinjen bitan iskorak za cijelu zemlju te se nada kako će donijeti i nove političke odnose s ciljem otvaranja europske perspektive.

Dokument je načelne naravi, a HDZ BiH te bošnjačke i građanske stranke njegovim su se prihvaćanjem suglasili kako će provoditi reforme nužne za napredak BiH na putu ka članstvu u euroatlanskim integracijama te provoditi mjere čiji je cilj poboljšati političko, gospodarsko i socijalno stanje u zemlji.

Čović je kazao kako socijalno-ekonomska politika ima posebno mjesto u definiranju zajedničkih prioriteta.

"Nakon dugo vremena mogu kazati da imamo koaliciju koje protekle četiri godine nije bilo", kazao je Čović dodajući kako je o sadržaju sporazuma s "osmorkom" ranije tijekom dana izvijestio i europskog povjerenika za proširenje Olivera Varhelyija. Čović tvrdi kako bi dokument potpisan u utorak mogao biti dodatni razlog da BiH u prosincu dobije status kandidata za članstvo u EU.

  • +5
Potpisan koalicijski sporazum izmedju HDZ BiH i Osmorke Izvor: Cropix / Autor: Antonio Balic

Dio sporazuma je i dogovor da se u roku od šest mjeseci provedu izmjene izbornog zakona, potvrdio je Čović.

Detaljna razrada konkretnih mjera trebala bi uslijediti u razdoblju do uspostave izvršne vlasti na temelju rezultata izbora provedenih 2. listopada.

Predsjednik SDP-a Nikšić kazao je kako vjeruje da će se postignuti sporazum uspješno provoditi jer za to postoji puna spremnost potpisnika.

"Želimo pokazati da je moguće promijeniti stanje u BiH", kazao je Nikšić navodeći kako je plan učiniti sve da se do kraja godine formira i nova vlada Federacije, kao i Vijeće ministara BiH.

HDZ BiH s partnerima iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) te bošnjačko-građanska "osmorka" očekuju da će imati potrebnu većinu za uspostavu izvršne vlasti u Federaciji BiH.

Za sada se još ne zna hoće li im partner na državnoj razini biti Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, koji je sačuvao vlast u Republici Srpskoj ili pak oporbene srpske stranke iz tog entiteta. To će se znati u četvrtak, nakon što entitetski parlament odluči tko će biti zastupnici u klubu Srba u Domu naroda parlamenta BiH.

Dobije li SNSD četiri od pet zastupničkih mjesta u klubu Srba bit će nezaobilazan faktor u uspostavi vlasti.

sve osim nogometa

Učitavanje...