prihvatio kandidaturu

HDZ BiH ponovno kandidirao Čovića za člana Predsjedništva BiH

08.06.2018 u 14:26

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ Bosne i Hercegovine Dragan Čović ponovo će biti kandidat te stranke za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, odluka je koju su u petak donijeli članovi predsjedništva te stranke na sastanku u Vitezu u središnjoj Bosni

"Hvala kolegama na tome. Očekujem da HDZ u narednim mjesecima osigura da legitimni predstavnici budu na svim razinama vlasti", kazao je Čović novinarima potvrdivši kako prihvaća kandidaturu.

Kazao je kako je uvjeren da će na listopadskim izborima i on i njegova stranka ostvariti još bolje rezultate nego što je to bio slučaj 2014. godine.

Tada je Čoviću glavni protukandidat bio Martin Raguž iz HDZ 1990. a ta je stranka i ove godine odlučila istaknuti svog kandidata za državni vrh, a to će biti liječnica iz Mostara i zastupnica u parlamentu BiH Diana Zelenika.

Treći najvažniji igrač u ovogodišnjoj utrci bit će Željko Komšić koji je kandidat ispred Demokratske fronte, stranke čiji je utemeljitelj i predsjednik.

Čović je kazao kako ga zapravo ne zanima tko će mu biti protukandididat te kako se neće baviti njima nego programom koji nudi HDZ BiH.

  • +4
Dragan Čović Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

"Naš je cilj ostati snaga koja može predvoditi BiH na njenom europskom putu i pozicioniranju hrvatskog naroda kao konstitutivnog", kazao je Čović.

On drži kako je BiH u protekle četiri godine koliko su on i njegova stranka dio vlasti ipak ostvarila značajne rezultate te kako je uvjeren da će ta država uskoro dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji kao i da će joj biti odobreno aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

Bude li u listopadu ponovo izabran za člana Predsjedništva BiH Čoviću će to biti treći mandat u državnom vrhu.

Prvoga je izborio na izborima 2002. godine no nakon dvije godine smijenio ga je tadašnji Visoki predstavnik međunarodne zajendice za BiH Paddy Ashdown a Čović se nakon toga suočio s tri sudska procesa u kojima je bio optužen za zloporabu položaja i ovlasti.

Niti jedan nije okočan pravomoćnom osuđujućom presudom.

Za člana Predsjedništva BiH ponovo je izabran prije četiri godine.