PREVIRANJA U OSIJEKU

'HDSSB-oci žele Gotovinu staviti u isti rang s Glavašem'

23.11.2012 u 19:43

Bionic
Reading

Pet dana prije sjednice osječkog Gradskog vijeća Odboru za dodjelu javnih priznanja gradsko vodstvo uputilo je prijedlog da se generali Ante Gotovina i Mladen Markač proglase počasnim građanima tog slavonskog grada

Prijedlog stiže od Filipa Glavaša, predsjednika gradskog Savjeta mladih i sina Branimira Glavaša, osuđenog za ratni zločin u Osijeku 1991. godine i osnivača HDSSB-a, stranke na vlasti u Osijeku.

'Ovu inicijativu pišemo u ime mladih koji su sudjelovali i žrtvovali svoje živote u obrani grada Osijeka i stvaranju neovisne i samostalne Hrvatske, ali i u ime svih mladih grada Osijeka koji za zadaću imaju prenositi istinu o Domovinskom ratu', naveo je Filip Glavaš u inicijativi, koju je prihvatio gradonačelnik Krešimir Bubalo.

Nakon prihvaćanja na Gradskom vijeću u utorak dodjela priznanja generalima treba se održati u okviru proslave dana Grada Osijeka, 2. prosinca.


Luka Mišetić, odvjetnik generala Ante Gotovine, u današnjem telefonskom razgovoru nije nam mogao potvrditi Gotovinin dolazak u Osijek. 'General Gotovina nije primio službenu obavijest obavijest o spomenutom priznanju. Navedenog datuma general Gotovina, zbog ranije dogovorenih obiteljskih obaveza, ne bi bio u mogućnosti nazočiti spomenutom događaju', izvjestio je za tportal.

Politički analitičar Jaroslav Pecnik
podržava odavanje počasti generalima, ali kaže da motivi nisu pošteni. 'Očito je odluka nastala u uskom krugu vodstva HDSSB-a da bi se Glavaša kao osuđenog za ratni zločin stavilo u isti rang s po pravomoćnoj presudi oslobođenim i nevinim generalima. Nesumnjivo da Gotovina i Markač zaslužuju priznanje grada, ali ne ovako', rekao je Pecnik. Priznanje smatra „danajskim darom', kojim darovatelj dobiva na štetu nagrađenog.

Podsjetio je da je Gotovinin kum Željko Dilber saborskom zastupniku HDSSB-a Dinku Buriću nakon nedavnog napada na predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka o njegovoj ulozi u hapšenju poručio: 'Bolje da me Burićevi šaptači ne vuku za jezik...'. Biljana Borzan, predsjednica osječkog SDP-a, također je kritična i tvrdi da je priznanje 'čisto iskorištavanje onoga što Gotovina i Markač predstavljaju'.

'Priznanje očito smjera na povezivanje dvojice časnih generala s Branimirom Glavašem na nekoj vrijednosnoj razini. Na neprimjerenost takvih usporedbi upozorio je predsjednik Hrvatskoj Sabora Josip Leko kada je podsjetio zastupnika Burića da je prisegnuo da će saborsku govornicu koristiti samo s poštivanjem hrvatskih zakona, Ustava i pravnog sustava i da njegove i stavove njegova kluba ne dijeli ni Sabor ni svi hrvatski građani', komentirala je Borzan.

Ona dodaje da Gotovina i Markač svakako zaslužuju priznanje Grada Osijeka i taj će prijedlog uvijek podruprijeti u 'normalnim okolnostima, a ne ovako naprečac pet dana prije odluke na Gradskom vijeću'.