POKUŠAJ ATENTATA NA LEKOVIĆA

HDP: 'Minoriziranje dosadašnjih napada ohrabrilo je nasilnike'

30.10.2016 u 08:48

Bionic
Reading

Hrvatsko društvo pisaca izražava duboku zabrinutost zbog pokušaja atentata na predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Sašu Lekovića. Taj je čin rezultat društvene klime stvorene u protekloj godini opasnoga življenja u kojoj se u javnosti tolerirao govor mržnje i poticanje na djelovanje iz mržnje, priopćili su iz HDP-a

'Nakon marša na Agenciju za elektroničke medije, napada na Antu Tomića na splitskoj rivi i niza drugih slučajeva, prijetnje novinarima, medijima i slobodnoj riječi postale su svakodnevica, dok se sada, kako pokazuje slučaj kolege Saše Lekovića, s verbalnih prijetnji i pritisaka prešlo i na stvarne diverzije kako bi se novinare trajno ušutkalo. Smatramo da su za takvo stanje najviše odgovorne političke elite i predstavnici državnih institucija koji su svojim nedjelovanjem, toleriranjem ili minoriziranjem dosadašnjih napada zapravo samo ohrabrili nasilnike na daljnje djelovanje i time srozali dosegnute demokratske standarde slobode govora u ovoj zemlji.

Hrvatsko društvo pisaca najoštrije osuđuje sve takve pojave i zahtijeva od nadležnih institucija i političkih tijela da reagiraju, i to ne samo na način da provedu istragu zbog pokušaja atentata na predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, nego i da, svim raspoloživim sredstvima, pokažu nultu toleranciju na netrpeljivost. Hrvatski su zakoni po pitanju kažnjavanja govora mržnje i poticanja na mržnju, kao i konkretnog čina nasilja vrlo jasni i pozivamo da se isti napokon počnu sustavno i bez iznimaka primjenjivati.', stoji u reakciji HDP-a za medije.