razvojna strategija

HAZU poziva na reviziju kurikuluma

08.04.2022 u 12:47

Bionic
Reading

Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) prihvatilo je izjavu o važnosti znanja i primjene znanja za provedbu Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030., priopćio je u petak HAZU.

HAZU u izjavi ističe da hrvatsko školstvo mora težiti uspostavi odgojnog i obrazovnog sustava koji svakoj osobi treba omogućiti da bude sposobna živjeti u suvremenom civiliziranom svijetu i aktivno sudjelovati u kulturnim zbivanjima.

Također napominje da svaka osoba treba biti osposobljena za prihvaćanje vrijednosnih sustava primjereno načelima suvremene demokracije i za sudjelovanje u njihovoj izgradnji.

"Svaka osoba treba biti sposobna djelovati u suvremenom tehnički razvijenom svijetu u kojem se njeguje pokret održivog razvoja, što pretpostavlja stjecanje osnovnih znanja iz područja matematike, prirodnih znanosti, tehnike i informatike, sposobna cijeli život stjecati nova znanja i vještine i tako se trajno prilagođavati promjenljivim uvjetima života i rada", naglašava HAZU.

U izjavi se poziva na reviziju kurikuluma kako bi se oni prilagodili revidiranoj recentnoj Preporuci Europskog vijeća iz 2018. te iz njega preslikale dopunjene ključne kompetencije na primjeren način u sadržaje osnovnog obrazovanja i srednjeg obrazovanja za gimnazije te strukovne i umjetničke škole.

Predsjedništvo HAZU ocjenjuje kako zbog nastajanja novih poslova i novih zanimanja stručno osposobljavanje i usavršavanje te cjeloživotno učenje treba učiniti fleksibilnijim, a posebice stjecanje novih kvalifikacija, mikrokvalifikacija, u sustavu i cjeloživotnog učenja.

Ističe i kako treba omogućiti i "doškolovanje" stručnjaka s visokoškolskim obrazovanjem, posebice u područjima u kojima je nedostatak uočen ili se može očekivati u bliskoj budućnosti.