DALJINSKO UPRAVLJANJE

Haški sud optužio i 'Rođaka sa sela'

02.12.2008 u 15:14

Bionic
Reading

Glavni tužitelj Haškog suda Serge Brammertz zatražio je od vlasti Srbije da Radio-televizija Srbije odmah prekine emitiranje popularne serije 'Moj rođak sa sela' jer se u njoj veličaju Ratko Mladić i Radovan Karadžić

Također, Brammertz je zatražio i da se direktor RTS-a Aleksandar Tijanić pozove na odgovornost zbog produciranja i emitiranje ove serije. Inače, Tijanić je bio direktor RTS-a i u Miloševićevo vrijeme, a slično uređuje program i danas.

Brammertz je prije dva tjedna u Beogradu za vrijeme razgovora s dužnosnicima Srbije pitao kako je moguće da državna televizija 'veliča haške optuženike' i spomenuo seriju koja se nedjeljom navečer emitira na RTS-u.

Navodno su tužitelja Brammertza, koji je u Srbiji bio 17. i 18. studenoga, o 'antihaškoj' seriji na RTS-u obavijestili predstavnici nevladnih organizacija i pojedinih medija, koji su se sastali sa haškim tužiteljem prije nego što je on razgovarao s ljudima s vrha vlasti!

Inače, glavni junak sporne serije, potpukovnik Vojske Jugoslavije i obavještajac u invalidskoj mirovini skrasio se na selu, nedaleko od Kragujevca, a strani tužitelji i domaći obavještajci ga gone zbog informacija koje ima o ratnim zločincima. Emitiranje 'Mog rođaka sa sela' počelo je 26. listopada, a dan kasnije je javni servis priopćio da je prvu epizodu serije gledalo čak dva milijuna gledatelja.

O haškom progonu 'Mog rođaka sa sela' piše i novinar Petar Luković koji je svoje kolumne objavljivao i u nedavno ugaslom Feral Tribunu. On je u tekstu, koji je internetski portal enovine objavio 29. studenoga, ovako opisao Brammertzov posjet Beogradu:

'Zaprepaštenim domaćinima Brammertz je spomenuo imenom i prezimenom seriju 'Moj rođak sa sela'. U seriji se, prema Brammertzovim riječima, veličaju Mladić, Karadžić, ismijava Haški tribunal, što je u potpunom neskladu sa uvjeravanjima Vlade da stvari drži pod svojom kontrolom. Potpuno zbunjeni, iznenađeni i osobito zaprepašteni srpski sudionici u dijalogu, jer niko od njih nije gledao nijednu epizodu ove vrlo gledane serije - vjerujući da Tijanić zna što radi i da je već odavno na Tadićevom kursu Deklaracije o pomirenju i europskih digitalnih tendencija - ostali su bez riječi pred 'TV manijakom' iz Haaga.

Prvi je reagirao Nebojša Krstić, savjetnik predsjednika Tadića za medije: Tijaniću je poslao oštro intonirani mail (subject: mijenjaj rođaka!) sa zahtjevom da se naredne epizode serije montiraju u skladu sa haškom poetikom', piše Luković.

Luković za Press nije želio govoriti o Brammertzu i seriji RTS-a jer 'ne daje izjave za novinare, pošto mrzi novinare'! U Predsjedništvu Srbije negirali su da je tužilac Brammertz spominjao bilo kakvu seriju na RTS-u. Da je haški tužitelj tražio ukidanje serije na RTS-u, negira i glasnogovornica tužilaštva Olga Kavran.

Ipak, Press je iz više nezavisnih i veoma pouzdanih izvora dobio potvrdu informacija o haškom zahtjevu za ukidanje serije na RTS-u.