MALTRETIRANJE SVJEDOKA

Haški sud istražuje Carlu Del Ponte

19.08.2010 u 11:19

Bionic
Reading

Bivša glavna tužiteljica za ratne zločine u Haagu Carla Del Ponte okrivljena je da je dopuštala maltertiranja i podmićivanja svjedoka u suđenju srpskom ratnom vođi Vojislavu Šešelju te se protiv nje vodi istražni postupak

Carla Del Ponte, bivša haška tužiteljica koja je mnoge balkanske ratne i političke vođe stavila iza rešetaka, pod istragom je zbog tvrdnji da je dopustila upotrebu maltretiranja i podmićivanja svjedoka te podmetanje lažnih dokaza, piše birtanski Guardian

Suci UN-ovog Suda za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju u Haagu, nakon višestrukih pritužbi svjedoka koji tvrde da su bili maltertirani i potplaćivani, naručili su nezavisno istraživanje radaCarle Del Ponte i dvoje istaknutih tužitelja - Hildegard Ürtz-Retzlaff i Daniela Saxona.

Ovo je prvi slučaj u 17 godina otkada postoji ovaj sud da je jedan od glavnih tužitelja pred teškom optužbom koja bi mogla dovesti do zatvorske kazne.

Del Ponte je u osam godina, koliko je obnašala dužnost glavne tužiteljice, ostavljala dojam borbene osobe o kojoj su mnogi imali oprečna mišljenja. Napustila je Haag 2007. godine, a danas predstavlja Švicarsku kao ambasadorica u Argentini.

Tvrdnje protiv nje vezane su za rad njezinog tima istražitelja u suđenju protiv optuženika za ratne zločine, srpskog političara Vojislava Šešelja.

'Neki svjedoci govore o pritiscima i zastrašivanjima od strane istražitelja tužiteljstva', izjavio je sudac koji vodi suđenje protiv Šešelja.

'Tužiteljstvo je navodno dolazilo do iskaza nezakonitim putem - prijetnjama i zastrašivanjima, pa čak i podmićivanjima', rekao je sudac.

Jedan srpski svjedok rekao je da su mu ponudili izvrsno plaćen posao u SAD-u u zamjenu za iskaz koji bi išao u korist tužiteljstvu.