SRBIJA SKLOPILA DEAL

Haški osuđenici i teroristi iz Guantanama zajedno

27.08.2009 u 11:27

Bionic
Reading

Srbija je dobila jasan pristanak SAD-a da državljani te zemlje osuđeni pred Haškim sudom kazne izdržavaju u srbijanskim zatvorima, rekla je ministrica pravde Snežana Malović

Prema njenim riječima, koje prenosi B92, taj pristanak nema nikakve veze s navodnim 'tajnim dogovorom' da s njima robijaju i osuđenici iz Guantanama.

'Prilikom nedavnog posjeta Ministarstvu pravosuđa SAD-a predočila sam ideju da naši državljani osuđeni u Tribunalu kazne izdržavaju u Srbiji i američki dužnosnici su apsolutno suglasni s tim. Slično je reagirao i predsjednik Haškog suda prilikom posjeta Beogradu', rekla je ona u razgovoru za frankfurtske Vijesti.

'Želimo završiti sve diplomatske aktivnosti i nakon toga ćemo podnijeti službeni zahtjev Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda koje jedino ima mandat da o tome odlučuje.

Naš osnovni argument je da su se promijenile okolnosti koje su prije petnaestak godina primorale tadašnjeg generalnog tajnika UN-a da zabrani odsluženje kazne u državama odakle su osuđenici', istaknula je ministrica.

Za konstataciju da postoje informacije da će u zamjenu za pristanak Amerike morati ugostiti njihove osuđenike iz Guantanama ona je istaknula da je to apsolutno netočno.