RUKAVICA U LICE ČESIMA

Hasanbegovićeva nova meta je Masarykova: 'Neka onda vrati Trg kralja Aleksandra'

05.09.2017 u 12:54

Bionic
Reading

Preimenovanje Masarykove ulice u Zagrebu bilo bi najgora moguća reklama koju bi Hrvatska sebi mogla napraviti u Češkoj, smatra predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac, za tportal komentirajući posljedice mogućega preimenovanja ulice koja nosi ime prvog predsjednika Čehoslovačke

Nakon što je iz središta Zagreba istjerao jugoslavenskog diktatora Josipa Broza Tita Zlatko Hasanbegović za sljedeću metu mogao bi odabrati ulicu koja nosi ime sociologa i filozofa te prvog predsjednika Čehoslovačke Tomasa Masaryka.

Zamjera mu se to da je podupirao jugoslavensku ideju te da je izjavio da su Srbi i Hrvati isti narod.

Inicijativu za preimenovanje Masarykove ulice pokrenuo je još 2013. godine tadašnji vijećnik Tomislav Jelić, ali je odbijena. Jelić je tu ulicu htio nazvati po Stjepanu Đurekoviću, žrtvi jugoslavenskih tajnih službi.

Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva, kaže da su mnogi hrvatski političari kao i Masaryk podržavali jugoslavensku ideju i to ne može biti valjan razlog za uklanjanje njegove ulice, 'kao da je on izmislio jugoslavensku ideju'.

'Mogao bi se vratiti trg kralja Aleksandra'

Osobito je to zato što je spomenuta ulica nazvana tako kao izraz simboličnog otpora diktaturi kralja Aleksandra 1930. godine. Naime dobila je ime 1930. povodom Masarykova 80. rođendana, koji se u Hrvatskoj svečano slavio. Masaryka se tada veličalo zbog njegova znanstvenog rada te privrženosti idejama slobode i demokracije, a bio je to prikriveni izraz otpora vladajućem režimu. 'Ako bi se maknula Masarykova, onda bi se mogao i vratiti trg kralja Aleksandra', ironično je dometnuo Lipovac.

Lipovac naglašava da nije bitan Hasanbegović, već gradonačelnik Milan Bandić i HDZ.

'Pitajte Bandića je li kao počasni član Češke besede Zagreb za promjenu imena Masarykove ulice i hoće li taj potez pripomoći dugogodišnjim planovima da Zagreb i Prag postanu gradovi prijatelji', poručio je Lipovac.

Masarykova ulica zapravo simbolizira višestoljetne češko-hrvatske odnose.

Zagreb, Varaždin, Čakovec, bjelovar...

Masaryk stranac s najviše ulica u Hrvatskoj

Masaryk je stranac koji u Hrvatskoj ima najviše ulica. Osim u Zagrebu, Masarykovo ime nose ulice u još šest gradova (Varaždin, Čakovec, Bjelovar, Virovitica, Daruvar, Dubrovnik), a u Karlovcu je ulica greškom nazvana po njegovu sinu Janu Masaryku.

'Povijest Zagreba počinje jednim Čehom, prvim zagrebačkim biskupom koji se zvao Duh, a Česi su dali i velik doprinos u izgradnji Zagreba', podsjeća predsjednik Hrvatsko-češkog društva.

Više o vezama Hrvata i Čeha pročitajte u tekstu Iznenadit ćete se što sve Hrvate veže s Česima.

Kada bi došlo do promjene imena Masarykove, ističe Lipovac, morali bismo se zapitati kakvu poruku šaljemo.

'A što da Strossmayerovu maknu iz Praga?' 

'Istodobno mičeš trg komunističkom diktatoru i totalitarnom vođi, a s druge strane ukidaš ulicu uvjerenom antikomunistu i demokratu', kaže Lipovac, tvrdeći da je Masarykova ulica dio urbanog identiteta Zagreba.

  • +5
Trg maršala Tita Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Objašnjava da Titov trg nitko nije tako zvao, već svi kažu 'kod kazališta', Trg žrtava fašizma svi zovu 'kod džamije', ali Masarykovu ulicu svi zovu po imenu.

'To bi bilo kao da se Ilici promijeni ime', smatra predsjednik Hrvatsko-češkog društva.

Naglasio je na kraju da bi u Češkoj sigurno loše odjeknula ova vijest, kao što bi u Hrvatskoj loše odjeknulo to da u Pragu preimenuju Strossmayerovu ili Teslinu ulicu.