OŠTRA KRITIKA IZVJEŠĆA

Hasanbegović u ime Vlade zatražio smjenu Mirjane Rakić

10.03.2016 u 13:02

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici predložila Saboru da ne prihvati Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije (VEM-a) i Agencije za elektroničke medije (AEM-a) za 2014. te da se raspusti Vijeće i s mjesta predsjednice makne Mirjana Rakić, ujedno ravnateljica Agencije

Prema riječima Zlatka Hasanbegovića, nadležnog ministra, razlozi za neprihvaćanje izvješća leže u činjenici da ne postoje potpuni podaci da su Vijeće i Agencija ispunili svoje zakonske obveze iz programa rada za 2014. 

'U izvješću se ne spominje da je na HRT-u 2014. proveden nadzor nad korištenjem mjesečne pristojbe i drugih prihoda. U izvješću ne postoji podatak da je jedna članica (Goga Simonović, op. a.) bila u sukobu interesa i protuzakonito obnašala dvije javne dužnosti: članice VEM-a i članice upravnog vijeća HINA-e, što je svojim mišljenjem utvrdilo Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa.

Vijeće je o tome bilo dužno izvijestiti Vladu - da su se stekli uvjeti za njezino razrješenje prije isteka mandata, što se propustilo. Zbog teških i očitih zakonskih propusta izvješće se ne može prihvatiti zbog neizvršenja ciljeva utvrđenih programom rada Agencije te su ispunjeni uvjeti za razrješenje predsjednice i članova Vijeća i prije isteka njihova mandata', kazao je Hasanbegović.

Mirjana Rakić ne želi komentirati, čeka 'službenu oduku'

Nakon što je Vlada RH danas prihvatila prijedlog ministara kulture Zlatka Hasanbegovića kako će Hrvatskom saboru predložiti neprihvaćanje Izvješća o radu Vijeća za elektroničke medije (VEM) i Agencije za elektroničke medije (AEM) za 2014. godinu, ovu su odluku mnogi protumačili kao uvod u raspuštanje Vijeća na čijem je čelu Mirjana Rakić, a koja se nedavno našla na udaru prosvjednika budući je kao čelnica Vijeća zbog govora mržnje voditelja Marka Juriča na tri dana zagrebačkoj televiziji Z1 oduzela koncesiju. Mirjana Rakić, pak, za tportal nije htjela komentirati usvojeni prijedlog kazavši kako će pričekati službeno očitovanje o neprihvaćanju Izvješća o radu. 'Zajedno sa ostalim članovima Vijeća za elektronske medije gledala sam sjednicu Vlade, no ona iz nama nepoznatih razloga nije emitirana do kraja. Ne bih željela komentirati slučaj dok o svemu ne budemo službeno izvješteni. Sve ostalo bilo bi neprofesionalno' kazala je za tportal Rakić. (V.M.)

Vlada je na sedam sjednica, održanih do sada, prihvatila niz izvješća o radu različitih tijela i institucija u prošloj godini. Odbijeno je jedino izvješće o radu HRT-a i Programskog vijeća HRT-a, a danas i već spomenute agencije i VEM-a.

Budući da su započele smjene na HRT-u, očito je da će čišćenje uslijediti i u AEM-u, odnosno VEM-u, bez obzira na to što nekim članovima mandat traje do 2017., a samoj Rakić do 2019. Zahtjevi za smjenom Rakić upućeni su s prošlomjesečnog uličnog prosvjeda zbog oduzimanja koncesije Z1 televiziji na tri dana zbog govora mržnje, na kojem su bili i visoki dužnosnici sadašnje vlasti, među ostalima potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš.

Tom je prigodom na kraju prosvjeda Velimir Bujanec, urednik emisije 'Bujica', viđeni uzvanik na inauguraciji predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i osuđeni diler, uručio Rakić četničku kapu, a tijekom prosvjeda pod prozorom Agencije mogli su se čuti uzvici 'Za dom spremni'.