SLAVKO GOLDSTEIN:

'Hasanbegović je ekstreman, ali i ozbiljan povjesničar'

13.03.2016 u 16:24

Bionic
Reading

Slavko Goldstein, jedan od najuglednijih hrvatskih intelektualaca, u intervjuu Novom listu komentirao je mnoge aktualnosti pa i novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića kojeg smatra ozbiljinim povjesničarom

'Hasanbegović bez rezerve priznaje ustaške zločine, ali očito misli da NDH ne treba negirati kao državu. Ne slažem se s tim stavom, ali mislim da je to baš njegova interpretacija. Prema Hasanbegoviću imam velike rezerve, ali on je ozbiljan povjesničar. On ne krivotvori niti prikriva činjenice, iako su mu interpretacije tvrde i jednostrane. On je prvi ozbiljan intelektualac na ekstremnoj desnici i zato želim razgovarati s njim', rekao je Goldstein.

Da je u prilici, rekao bi Hasanbegoviću da bi Hrvatska, da nije bilo komunističke partije, Tita i ZAVNOH-a, bila pod četničkim žezlom i da je njegovo zauzimanje za kontinuitet NDH besmisleno, jer nije moglo opstati. 'To je bilo sasvim jasno već 1943. na prvoj konferenciji velike trojice u Teheranu, gdje je jasno rečeno da nikakve granice koje je u Drugom svjetskom ratu stvorio Hitler poslije pobjede neće biti priznate', kaže Goldstein.

Na pitanje kako komentira zaHtjev kulturnjaka za ministrovom ostavkom, koji je argumentiran njegovim revizionizmom i tvrdnjom da nema znanja za vođenje Ministarstva kulture, on odgovara:

'Osim ukidanja financiranja neprofitnih portala, za ovaj drugi argument nemamo još čvrstih dokaza, ali bojim se da bi se mogli pojaviti. Ova vlada, uostalom, nije još ni počela ozbiljno raditi, izuzev na pripremi budžeta. Mislim da još ne možemo potpuno suditi o Hasanbegoviću. On je radikalni desničar, ali sam kaže da treba razgovarati. Želim vidjeti je li dostupan argumentima, a slutim da ga se barem u nekim pojedinostima može razuvjeriti. Zato želim s njim temeljito razgovarati, a dotad bih se suzdržao od opširne javne elaboracije.'