OŠTRA KRITIKA

Hasanbegović: 'Hibridni rat protiv Vlade je floskula, a Stanković je patetičan'

15.01.2018 u 11:50

Bionic
Reading

Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini stranke Neovisni za Hrvatsku, komentirao je stanje na HRT-u, koji se našao u središtu zanimanja javnosti nakon što su braniteljske udruge željele zabraniti prikazivanje filma 'Ministarstvo ljubavi', a voditelj Aleksandar Stanković javno ustao protiv mržnje u medijima

Hasanbegović smatra da situacija u kojoj je HRT pod pritiskom braniteljskih udruga s programa skidao pa vraćao film 'Ministarstvo ljubavi' pokazuje opće stanje na njemu.

Tako se međutim skreće pozornost s ključne stvari, kao što je način financiranja i raspodjele sredstava za filmove preko Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), rekao je Hasanbegović u razgovoru za N1.

'Građani imaju pravo vidjeti kakvi se filmovi snimaju javnim novcem', izjavio je Hasanbegović.

Slaže se da jedan ministar, u ovom slučaju Tomo Medved, ne može naložiti da se film ne prikazuje, a prosvjede protiv njegova prikazivanja drži potpuno legitimnim i podržava pravo na iznošenje stava.

Ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek vidi kao autentičnog predstavnika političke filozofije Andreja Plenkovića, dok je u samom ministarstvu 'izvršena restauracija na način da su gospoda iz HNS-a, koja su dosad imala svoje interese u područjima građevine i gospodarstva, povratila i utjecaj i svoje interesne skupine povezane s Ministarstvom kulture'.

Hasanbegović ne smatra da postoji mržnja u hrvatskim medijima, za razliku od novinara HRT-a Aleksandra Stankovića, koji je emisiju 'Nedjeljom u 2' zaključio apelom podignuvši plakat s natpisom 'Stop mržnji u medijima'.

  • +17
Prosvjed udovica branitelja iz Domovinskog rata pred HRT-om protiv prokazivanja filma Ministarstvo ljubavi Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Hasanbegović kaže da u medijima postoji ono što je nazvao septičkom jamom - pozadina tekstova i komentari. 'No to je danak koji moramo platiti ako želimo društvene mreže', kaže i dodaje da je Stankovićev nastup bio patetičan, a ne istup protiv govora mržnje.

Na pitanje je li bilo hibridnog rata protiv Vlade Hasanbegović odgovara da je riječ o floskuli - ono što se nekada u obrani i društvenoj samozaštiti nazivalo specijalnim ratom, to se sada naziva hibridnim ratom.

'Hibridni rat vrlo je ozbiljna stvar i pojam vezan uz međunarodne odnose. Nazivati gotovo svako kritičko djelovanje prema Vladi hibridnim ratom više je nego smiješno', zaključio je Hasanbegović.

Dvadeset članova Drame Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) ustalo je protiv imenovanja Hasanbegovića u Kazališno vijeće, a on na to kaže da je riječ o parapolitičkom aktivizmu.

  • +5
Zlatko Hasanbegović Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL