sukob u svetoj zemlji

Hamas protiv Izraela: Kojim oružjem raspolažu i što im nedostaje

12.10.2023 u 06:06

Bionic
Reading

Iako je izravna usporedba vojne snage Hamasa i Izraelskih obrambenih snaga (IDF) teško moguća, jer je riječ o različito ustrojenim i naoružanim organizacijama, donosimo sažet pregled sposobnosti obje vojne sile. Izrael ima snažnu, organiziranu i tehnološki naprednu vojsku dok je Hamas gerilska militantna organizacija, ali u svom rangu također iznimno sposobna

Izrael ima obučenu vojsku, zrakoplovstvo i mornaricu te posjeduje modernu opremu, obavještajne sposobnosti i robusnu obrambenu infrastrukturu. Usporediva je s američkom - s primjetnom razlikom da Izrael provodi novačenje, navodi Sky News.

Palestinci, s druge strane, u Pojasu Gaze i Zapadnoj obali nemaju centraliziranu vojnu silu. Na tim područjima djeluje niz različitih naoružanih frakcija koje se ne mogu uspoređivati po opsegu, obuci ili korištenju tehnologije s Izraelskim obrambenim snagama (IDF). Međutim intrigantna upotreba relativno novih oružanih sustava, poput bespilotnih letjelica i paraglajdera, pokazuje da Hamas usvaja drugačije i naprednije oblike djelovanja.

Hamas je preuzeo vlast u Gazi 2006. godine, zbog čega je Izrael uveo blokadu toga područja. Označen je kao teroristička skupina u SAD-u, Europskoj uniji i nizu drugih zemalja. Od preuzimanja vlasti u Gazi s Izraelom je vodio nekoliko sukoba, ali nijedan nije bio tako brutalan i intenzivan kao ovaj posljednji, u kojem se žrtve već nakon pet dana broje u tisućama. U nastavku smo pokušali opisati kojim naoružanjem raspolažu dvije strane.

Izraelske obrambene snage (IDF)

Izrael ima zastrašujuću i tehnološki naprednu vojsku temeljenu na snažnoj obrambenoj industriji. Mnogo je uložio u sustave za zaštitu od raznih prijetnji, uključujući projektile kratkog i dugog dometa. Iron Dome (Željezna kupola), naprimjer, dizajniran je za presretanje i uništavanje raketa kratkog dometa. Izraelci posjeduju i sustave kao što su David's Sling (Davidova praćka) i Arrow (Strijela).

Izraelsko ratno zrakoplovstvo (IAF) smatra se jednim od najnaprednijih i najsposobnijih na svijetu. Koristi se modernim borbenim zrakoplovima, letjelicama za nadzor i drugim naprednim zračnim sredstvima poput dronova. U svom repertoaru Izraelci imaju i niz najnaprednijih američkih mlažnjaka F-35 Lightning II.

Izraelska vojska općenito je visokotehnološka i vrlo inovativna, a također često koristi tehnologiju dronova. Iako je relativno mala u usporedbi s nekim drugim pomorskim snagama, izraelska mornarica je moderna i opremljena raketnim čamcima, podmornicama i patrolnim brodovima. Država je također poznata po svojim obavještajnim sposobnostima, ključnima za nacionalnu sigurnost. Njeguje blisko strateško savezništvo sa Sjedinjenim Državama, što uključuje znatnu vojnu pomoć. Odmah nakon Hamasova napada iz Washingtona je stigla vojna pomoć iako im možda nije bila ni potrebna u prvi mah.

Ovo partnerstvo unapređuje izraelske vojne sposobnosti i pristup naprednim tehnologijama. Izraelska vojska ima velik broj tenkova i oklopnih vozila. Njihov tenk Merkava sličan je njemačkom Leopardu 2, poznatom zbog upotrebe u Ukrajini.

  • +16
Merkava Izvor: Profimedia / Autor: FADI AMUN / imago stock&people / Profimedia

Dizajniran i proizveden u Izraelu, tenk ima teški prednji oklop kako bi pružio maksimalnu zaštitu za četveročlanu posadu i naoružan je glavnim topom od 120 milimetara, kao i sekundarnim naoružanjem. Javna tajna je, kada su u pitanju Izraelci, to da su u posjedu nuklearnog oružja. Prema procjenama, imaju oko 90 nuklearnih bojevih glava na bazi plutonija.

Štokholmski međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI) iznosi da ta država ima još oko 80 komada različitog nuklearnog oružja - 30 gravitacijskih bombi dizajniranih za zrakoplove i 50 onih namijenjenih za lansiranje putem balističkih projektila srednjeg dometa Jericho II. Vjeruje se da su ti projektili stacionirani u špiljama u vojnoj bazi istočno od Jeruzalema te postavljeni na mobilne lansere.

Što je s Hamasom?

Hamas je jedna od najnaoružanijih gerilskih organizacija na svijetu, međutim daleko je to od snage Izraela. Gerilci uglavnom koriste lako naoružanje i za kretanje koriste pick-up vozila, na koja montiraju oružje na stražnjoj strani, poput teških mitraljeza kalibra 30, piše Sky News. Nedostaje im oklopnih vozila kakva ima Izrael iz raznih razloga, uključujući i to da bi bili vrlo vidljiva meta za izraelske udare.

Izrael ima svoj zastrašujući protuzračni sustav Iron Dome, no Hamas ga je uspio zatrpati ogromnim brojem raketa posljednjih dana. Korištene su različite verzije balističkih raketa zemlja-zemlja iranske proizvodnje Fateh-110, a one su cestovne i mogu nositi bojeve glave težine do 500 kilograma.

  • +14
Hamasovo naoružanje Izvor: Profimedia / Autor: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kako navodi CNBC, Al Jazeera je prije mjesec dana emitirala ekskluzivnu snimku koja prikazuje članove oružanog krila Hamasa, brigade Iz al Din al Kasam, kako nabavljaju iranske projektile Fajr i protutenkovske rakete Kornet. Prema Hamasu, to su oružje nabavili tajnim putem, zaobilazeći vojne baze te zračne i pomorske patrole. Izvješće je razotkrilo i proizvodnju projektila korištenjem ostataka izraelskih projektila iz rata u Gazi 2014. Također, prošle godine su prvi put priznali u objavljenom dokumentarcu da posjeduju velik broj dronova, proizvedenih i razvijenih u Pojasu Gaze.

Osim toga, anonimni trgovac oružjem u Gazi otkrio je Al Monitoru da razne vojne frakcije, predvođene Hamasom, posjeduju iranske rakete R-160 i Fajr-5 s dometom od 100 kilometara, protutenkovske projektile i rakete koje se lansiraju s ramena, a koje isporučuje Rusija, te protutenkovske projektile slične američkom Stingeru.