napad bez presedana

Zasuti kišom raketa: Zašto je zakazala izraelska Željezna kupola

09.10.2023 u 13:02

Bionic
Reading

Raketni napadi bez presedana te infiltracija iz zraka, s mora i kopna na Izrael koje su izveli militanti Hamasa izazvali su zabrinutost zbog velikog neuspjeha obavještajnih agencija i obrambenih sustava te zemlje, a posebno je zakazao hvaljeni sustav protuzračne obrane Željezna kupola (Iron Dome)

Militanti iz skupine Hamas koja vlada Pojasom Gaze ispalili su preko 3000 raketa prema Izraelu u subotu u zoru, ubivši više od 700 ljudi. Deseci boraca iz te skupine probili su utvrđenu granicu paraglajderima i oteli 100 Izraelaca, uključujući civile i vojnike, te ih odveli u Gazu, piše Times of Israel.

Kao odmazdu, Izrael je izveo zračne napade na Pojas Gaze. Žestoke borbe u pograničnom području još traju, a izraelska vojska tvrdi da je eliminirala više od 400 militanata Hamasa.

Usred tog kaosa sve su oči uprte u slavni obrambeni sustav Željeznu kupolu, čije su sposobnosti u presretanju raketa visoko pouzdane. I ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio ga je od Izraela da bi se uspješnije branio od ruskih raketnih napada, ali je odbijen.

Željezna kupola je sustav protuzračne obrane zemlja-zrak, a sastoji se od radara i presretačkih projektila koji mogu pratiti i neutralizirati sve rakete ili projektile ispaljene prema ciljevima u Izraelu. Posebno je koristan u obrani od raketa, topništva i minobacača, kao i od zrakoplova, helikoptera i bespilotnih letjelica (UAV).

Kupola ima domet od gotovo 70 kilometara i tri ključne komponente za djelovanje: radar za otkrivanje i praćenje, upravljanje borbom i kontrolu oružja te lanser projektila naoružan s 20 projektila Tamir.

Radari se koriste za otkrivanje dolazećih projektila, kontrolni sustav potom izračunava putanju raketa i odlučuje treba li ih presretati, odnosno hoće li pogađati naseljena područja, a potom na red dolazi mobilni lanser koji može ispaliti do 20 projektila Tamir Interceptor prema metama. Rakete koriste napredne elektrooptičke senzore i imaju impresivnu sposobnost manevriranja i praćenja.

  • +7
Željezna kupola (Iron Dome) Izvor: Profimedia / Autor: Yi Lan¡¤asayage / Xinhua News / Profimedia

Navodno je sustav sposoban nositi se s višestrukim raketnim napadima i ima stopu uspješnosti od 90 posto. Ipak, u subotu je popustio. U napadu Hamasa iz Gaze, Željeznu kupolu je nadjačalo 3000 i više raketa. Čini se da su militanti uspjeli preopteretiti sustav te je on nakratko popustio, što je rezultiralo žrtvama na tlu.

Hamas je uspio ispaliti stotine projektila u brzom nizu, potencijalno više nego što bi presretači sustava mogli podnijeti. Željezna kupola dizajnirana je za zaštitu naseljenih centara i ne ispaljuje rakete, od kojih svaka košta 50 tisuća dolara, ako utvrdi da će nadolazeća prijetnja bezopasno sletjeti. Ali ima ograničen broj presretača Tamir, a ponovno punjenje sustava može potrajati, navodi The New York Times. Hamas je, rekao je bivši administrativni dužnosnik, izgleda proučavao ranjivosti tog sustava.

Ali sustav se i prije učinkovito nosio s velikim baražnim napadima, rekli su bivši dužnosnici za isti medij, sugerirajući da bi novo oružje koje je Hamas ispalio u subotu moglo biti teže presresti i da je možda također odigralo svoju ulogu. Militanti su tijekom napada koristili novi raketni sustav poznat kao Rajum, a i male bespilotne letjelice koje su bacale streljivo na položaje izraelske vojske.

Glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga, potpukovnik Richard Hecht, rekao je za CNN da Željezna kupola radi 'prilično dobar posao', ali nikad nije bila hermetički zatvorena. Bez ovako efikasnog sustava broj žrtava na izraelskoj strani bio bi mnogostruko viši.