egipatski izvor:

Hamas i Islamski džihad odbijaju predati vlast za trajno primirje

25.12.2023 u 15:01

Bionic
Reading

Hamas i njegov saveznik Islamski džihad odbili su egipatski prijedlog da se odreknu vlasti u Pojasu Gaze u zamjenu za trajni prekid vatre, rekla su Reutersu u ponedjeljak dva egipatska sigurnosna izvora.

Obje skupine, koje vode odvojene razgovore s egipatskim posrednicima u Kairu, odbile su ponuditi bilo kakve ustupke osim mogućeg oslobađanja više talaca zarobljenih 7. listopada kada su militanti provalili u južni Izrael, ubivši 1200 ljudi.

Egipat je predložio "viziju", koju su također podržali katarski posrednici, koja bi uključivala prekid vatre u zamjenu za oslobađanje više talaca, dok bi u konačnici dovela do šireg sporazuma koji bi uključivao trajni prekid vatre zajedno s promjenom palestinskog vodstva u Gazi. Trenutno je Hamas na vlasti u Pojasu Gaze.

Egipat je predložio izbore dok je Hamasu jamčio da njegovi članovi neće biti procesuirani, ali je islamistička skupina odbila sve ustupke osim oslobađanja talaca, rekli su izvori.

Više od 100 izraelskih talaca još uvijek je u Gazi. Dužnosnik Hamasa, koji je nedavno posjetio Kairo, odbio je izravno komentirati konkretne ponude više privremenih humanitarnih primirja te je odbacio prijedlog.

"Hamas nastoji prekinuti izraelsku agresiju protiv našeg naroda, masakre i genocid, a mi smo s našom egipatskom braćom razgovarali o načinima kako to učiniti", rekao je dužnosnik Hamasa Reutersu.

"Također smo rekli da pomoć za naše ljude mora ići dalje i mora se povećati i mora doprijeti do svih stanovnika na sjeveru i jugu", istaknuo je dužnosnik. "Nakon što se zaustavi agresija i poveća pomoć, spremni smo razgovarati o razmjeni zatvorenika", dodao je.

Islamski džihad, koji također drži taoce u Gazi, ponovio je Hamasovo stajalište.