PRIMIRJE NA POMOLU

Hamas će bezuvjetno prihvatiti prijedloge EU-a

01.01.2009 u 16:15

Bionic
Reading

Hamas je u četvrtak najavio da će bezuvjetno prihvatiti prijedloge EU-a kako bi se postiglo primirje s Izraelcima u pojasu Gaze

'Hamas prihvaća ovu inicijativu EU-a pod uvjetom da se prekine izraelska agresija, da se ukine blokada, da se otvore sve kontrole točke te da dobijemo međunarodna jamstva da okupator neće ponovno početi teroristički rat', stoji u priopćenju Hamasa što ga je objavio njegov glasnogovornik Fawzi Barhoum. 'Dogovor o prekidu vatre predstavlja globalni sporazum koji se odnosi na prekid vatre, ukidanje blokade i otvaranje svih kontrolnih točaka', kazao je Barhoum.

EU je u utorak navečer izdao priopćenje u kojemu se traži hitan i permanentan prekid vatre između Izraela i Hamasa u Gazi, najavivši kako će na Bliski istok 'vrlo skoro' poslati ministarsko izaslanstvo.

Prekid sukoba 'trebao bi omogućiti otvaranje svih kontrolnih prolaza prema Gazi', stoji u priopćenju EU-a te se ističe kako će EU biti na raspolaganju pridonijeti postizanju toga cilja. Ta je institucija spremna u Rafah poslati svoju promatračku misiju.

Inače, prvog dana nove godine nastavljeni su žestoki sukobi. Palestinski militanti pokrenuli su još jedan raketni napad na južni Izrael u četvrtak poslijepodne gađajući gradove Ashdod, Ashkelon i Beersheba nakon relativnog zatišja tijekom jutra, a u izraelskom zračnom udaru ubijen je jedan visoki politički čelnik Hamasa.