STRUČNI SPECIJALISTI

Hajduković Šustaru: Koja je sudbina 55.000 diskriminiranih studenata?

27.02.2016 u 10:46

Bionic
Reading

Diskriminira li se one s titulom 'stručnog specijalista' i što po tom pitanju misle napraviti Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta, sukus je zastupničkog pitanja koje je resornom ministru Predragu Šustaru poslao SDP-ov Domagoj Hajduković

'Planirate li, kada i kako pristupiti potrebnim izmjenama Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju te Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju u smislu primjerenijeg reguliranja nepovoljnog položaja studenata sa stečenim zvanjem 'stručni
specijalist' u odnosu na studente koji steknu zvanje magistra', upitao je Hajduković ministra obrazovanja, znanosti i sporta Predraga Šustara.

Naime, zakoni koji su trenutno na snazi, tvrdi Hajduković, na tržištu rada u Republici Hrvatskoj i Europskoj Uniji diskriminiraju 55.000 studenata sveučilišta, veleučilišta i visokih škola i to zbog neodgovarajuće titule 'stručni specijalist'.

Nakon završetka pet godina (300 ECTS bodova) stručnog studija na sveučilištu, veleučilištu ili visokoj školi, studenti stručnih studija u Hrvatskoj stječu diplomu 'stručnog specijalista', dok ostali studenti postaju magistri.

Izmjene Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju te Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, ušle su u plan normativnih aktivnosti Vlade Zorana Milanovića, a izmjene zakona dobile su podršku gotovo svih parlamentarnih stranaka u Hrvatskoj, poručuje Hajduković.

'Nažalost, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, gospodin Šustar i dalje se nije očitovao o ovoj važnoj temi pa sam mu stoga odlučio poslati službeno saborsko pitanje, na koje očekujem jasan i nedvosmislen odgovor što prije. Svi hrvatski studenti moraju imati jednaka prava kao sve kolege iz EU', kazao je saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković.

Pojašnjava kako ne postoji unificirani prijevod titule 'stručni specijalist' na engleski jezik pa se najčešće prevodi kao 'professionalist of' ili 'specialist of' struke, što je u potpunosti neprepoznato u EU.

'Jedina smo država koja direktno diskriminira dio vlastitih studenata pri izlasku na tržište rada', zaključuje Hajduković.

Prema saborskom poslovniku, Hajduković bi odgovor na svoje pitanje trebao dobiti u roku od 30 dana od kada je ono dostavljeno Vladi, odnosno pojedinom ministru kome je upućeno.