VELIKA POBJEDA TORCIDE

Hajduk u petak postaje 'narodni klub'?

14.07.2011 u 15:56

Bionic
Reading

Nakon sutrašnje sjednice Gradskog vijeća Splita, nogometni klub Hajduk trebao bi započeti s potpuno novim načinom funkcioniranja: najžešći navijači okupljeni u Torcidi po svemu sudeći uspjeli su u svojoj namjeri da iz kluba potpuno izbace politiku. Samo jedan korak dijeli ih od odluke da Nadzorni odbor ubuduće biraju navijači i članovi kluba, dakle svi koji plate godišnju članarinu od 100 ili 200 kuna

Projekt naziva Naš Hajduk nakon višemjesečnih priprema i pregovora s predstavnicima gradske vlasti Torcida će predstaviti vijećnicima i javnosti, a zapravo je prilično jednostavan: u ime Grada, koji drži 56,10 posto dionica splitskog kluba, sedam od ukupno devet članova NO-a izabrat će se direktnim i demokratskim izborima. Pravo glasa imat će svi Hajdukovi navijači (iz zemlje i inozemstva) koji na račun kluba uplate godišnju članarinu, a među navijačima vlada optimizam - računa se da će se u udruzi Naš Hajduk okupiti između 10 i 30 tisuća članova.

Kako bi se izbjegle sve zakonske prepreke, izbor navijačkog puka morat će i ubuduće blagosloviti Gradsko vijeće, no teško da bi se bilo koji političar usudio odbiti listu iza koje stoje glasovi desetaka tisuća navijača. Pored toga, tu je i konkretan novac: svojim članarinama navijači će direktno financirati sam Hajduk, a i sami će biti motivirani na konstantno plaćanje članarine jer će, ovisno o godinama 'staža' u udruzi Naš Hajduk, vrijednost njihova glasa ubuduće rasti. Grad Split, iako je većinski vlasnik, u zadnje četiri godine na Hajdukov račun nije uplatio - ni kunu.

Za hrvatske prilike revolucionarni projekt ovog tjedna u tajnosti je predstavljen gotovo svim splitskim gradskim vijećnicima i svim strankama, a po neslužbenim informacijama čini se da problema oko njegovog prihvaćanja - neće biti. Po svim naznakama mogla bi se dogoditi dosad neviđena situacija u Gradskom vijeću Splita, da se ljuti protivnici sa svih strana političkog spektra slože barem oko jede teme. Kakvi god bili njihovi motivi, rezultat bi na koncu mogla biti velika pobjeda Torcide nad politikom.

Svoj prvi depolitizirani Nadzorni odbor, izabran od strane građana i navijača, Hajduk bi mogao dobiti već ove jeseni...