'VRAĆAMO LI SE U 90-E'

Hajdaš napao Orepića zbog racije na rock koncertu

28.11.2016 u 14:30

Bionic
Reading

Iako su racije po zagrebačkim klubovima bile česte kasnih 90-ih, u Klubu studenata elektrotehnike nemilo su se iznenadili kada je u petak interventna policija upala u taj klub tijekom koncerta grupe Svemir. Odmah su krenule negativne reakcije na društvenim mrežama, a zbog, kako kaže, nepotrebne intervencije, zastupničko pitanje ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću uputio je i SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić

Kako je na svom profilu na Facebooku objavila Zvonka Obajdin, osnivačica i pjevačica grupe Svemir, policija je u petak navečer prekinula njihov koncert u KSET-u, poredala sve uza zid i uplašila ljude.

Iz policije su pak objasnili da su racije provedene i u nekoliko drugih lokala te da je ova u KSET-u provedena u suradnji s poreznom inspekcijom.

No zbog racije je reagirao SDP-ov saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić koji je ministru Vlahi Orepiću uputio i zastupničko pitanje. 'U zagrebačkom klubu studenata elektrotehnike KSET u petak, 25. studenog 2016. provedena je akcija zagrebačke kriminalističke i interventne policije koja je prekinula koncert grupe Svemir, u klubu koji je istog dana dobio priznanje Hrvatske glazbene unije za doprinos domaćoj sceni u zadnjih 40 godina djelovanja. Koncert je prekinut bezrazložno te je po izvršenoj radnji jasno bilo da nije bilo nikakvih razloga za to', poručuje Hajdaš Dončić.

'Postavljam vam pitanje kao ministru unutarnjih poslova (čuo sam da ste bili aktivist, pa tim više), o kakvoj se strategiji organa prisile radi? Jesu li u fokusu akteri subkulture, udara li se na mjesta koja drugačije razmišljaju? Kakva se to poruka šalje i što može očekivati kulturna scena na ovim prostorima? Kako tumačite da je interventna policija upala u pola koncerta grupe Svemir u prostoru KSET-a (Vi kao bivši aktivist sigurno znate što je KSET), jer Klub studenata elektrotehnike nije sigurno okupljalište krim miljea. Gospodine Orepiću, je li to zastrašivanje ljudi koji ne konzumiraju mainstream sadržaje; vraćamo li se u devedesete godine (sjetite se Samobora i punk koncerta) i je li ovo samo uvod u represiju prema urbanoj kulturi? Koji su rezultati akcije klub KSET? Što se može očekivati u budućnosti? Je li to povezano s konzervativnom revolucijom koja ide kroz pritisak raznih konzervativnih elemenata, udruga i društva koje su povezane uz ideju konzervativizma', upitao je Hajdaš Dončić.

'Gospodine Orepiću, društveni život, pravo na izlazak pa i na mjesta koja nisu dio hrvatskog mainstreama jedno je od temelja slobode. Struktura društvenog života, uređenje građanskog društva, društvena solidarnost, identitet, društveni kapital prostora temeljne su odrednice modernog društva koje je otvoreno i u kojem želimo živjeti, dakle kada je otvoreno, prima najbolje informacije i radi', zaključuje Hajdaš Dončić.

453473,452736,451333,448921