'A SADA VLADA'

Hajdaš Dončić: Ne dajem ostavku, monetizacija ide dalje

18.03.2015 u 10:44

Bionic
Reading

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić potvrdio je da ne namjerava dati ostavku, gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada'.

Hajdaš Dončić je komentirao i već drugi propali natječaj HŽ Infrastukture za prugu Dugo Selo – Križevci, koje je jedno od većih ulaganja, odnosno jedno od većih povlačenja sredstava iz fondova EU-a.

Tvrdi da su razlog poništenja su nezadovoljavajuće ponude pristigle na natječaj. Naime, u drugom krugu na natječaj su pristigle dvije ponude.

'Jedna je bila 47 milijuna eura skuplja od predviđene cijene', rekao je ministar Hajdaš Dončić, dodavši da HŽ Infrasturktura to ne može prihvatiti jer u konačnici to ne bi bilo sufinanciranje Europske komisije 85 posto, nego bi to bilo 'negdje pola pola'.

'Druga ponuda koja je stigla imala je realnu cijenu, ali nije mogla biti prihvaćena jer su u konzorciju koji je poslao ponudu i tvrtka Pružne građevine koja je tvrtka kćer HŽ-a. A to je suprtono propisima jer tvrtka koja je u vlasništvu HŽ Infrastrukture ne može biti ujedno i izvođač radova zbog solidarnog jamstva', istaknuo je ministar.

Predviđajući takve situacije uspjeli smo ispregovarati s Europskom komisijom da dio novca koji je bio namijenjen za unutranje plovne puteve i željeznicu bude prebačen i u ceste. Tako su Hrvatske ceste raspisale natječaj za Čiovo koji je uspješno proveden, za obilaznicu oko Kaštela i dubrovačku zračnu luku.

'Monetizacija javnog duga ide i dalje', kaže Hajdaš Dončić i napominjući da je s Europskom komisijom dogovoreno je da Hrvatske autoceste raspišu natječaj za dionicu od Drave do Belog Manastira, ako ne bi bio potrošen dio novca, rekao je ministar Hajdaš Dončić.

'Nije ništa neobično da natječaji propadnu. To se događa i vani, ali u Hrvatskoj je drugi problem. Na početku ciklusa nemate 100 projekata koje plasirate pa ako vam 5-6 njih ne uspije imate drugih 97. Zato morate uvijek imati više projekata nego što imate raspoloživog novca. Ići će i treći krug natječaja i ako sve bude u redu, potpisat će se ugovor', zaključio je ministar Hajdaš Dončić.