ISPLATA UPITNA

HAC diže novi kredit, Butković pretresa uskrsnice

10.03.2016 u 13:20

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost HAC-u o novom kreditnom zaduženju kod EBRD-a u visini od 250 milijuna eura kako bi mogla refinancirati postojeće obveze, a dio se planira iskoristiti i za restrukturiranje

'Donesena je odluka da krećemo u pregovore s EBRD-om vezane za kreditne obveze u iznosu od 250 milijuna eura, od čega će se 200 milijuna eura koristiti za obveze koje dospijevaju u ovoj godini, dok će se 50 milijuna koristiti vezano za restrukturiranje HAC-a. Ovlastili smo ministra financija da vodi pregovore i potpiše ugovor o jamstvu. Obveze HAC-a ove su godine 580 milijuna eura. Dio će se koristiti iz ovog povoljnog kredita na 15 godina, s počekom otplate od dvije godine, uz povoljnu kamatnu stopu od jedan posto. Ovaj signal od EBRD-a pozitivan je za nas', kazao je Oleg Butković, ministar prometa.

Upitan kako to da se HAC ponovno zadužuje, a istovremeno se planira isplata božićnica i uskrsnica njegovim zaposlenicima i zaposlenicima ARZ-a, Butković je kazao kako je tu odluku vidio na današnjoj sjednici Vlade te da je odmah sam zatražio pojašnjenje.

'Odgovor ću imati vrlo brzo', kazao je Butković, a na dodatan upit hoće li dopustiti njihovu isplatu naveo je kako prvo mora vidjeti po kojim pravima je to predloženo.

'Moram vidjeti je li po kolektivnom ugovoru, ne znam koja je osnova isplate toga, tako da ne mogu reći hoću li ili neću dopustiti isplatu toga', naglasio je ministar.

S obzirom na to da je Zdravko Marić, ministar financija, gostujući jučer u Dnevniku Nove TV kazao kako su trenutno bliže IPO-u nego monetizaciji autocesta i da će se o točnom modelu znati vrlo skoro, novinare je zanimalo kako na to gleda ministar Butković.

'HDZ se apsolutno protivio monetizaciji. Privatizaciji se nismo protivili u toj mjeri jer nismo imali dovoljno podataka na koji je način prošla vlada u to krenula. Ono što sada mogu reći jest da smo mi ovim zajmom osigurali snažno restrukturiranje HAC-a i ARZ-a jer je to u ovom trenutku jedino moguće. Naravno da ćemo razgovarati i tražiti modele kako riješiti probleme tih silnih dugova, a jedan od načina je i taj potencijal koji imaju mirovinski fondovi. Ne mogu ništa više od toga reći jer na razini Vlade nismo išli tako duboko i daleko, ali kad budemo imali konkretne stavove, bit ćete upoznati', zaključio je Butković.