odgovor oporbi

Habijan (HDZ): Deplasirano je dovoditi u pitanje financiranje 14 velikih projekata putem EU fondova

12.11.2021 u 13:07

Bionic
Reading

HDZ-ov saborski zastupnik Damir Habijan u petak je deplasiranim ocijenio oporbeno dovođenje u pitanje financiranja putem EU fondova, ističući kako već postoje četiri razine kontrole te da Europski revizorski sud nije utvrdio nijednu grešku u 14 velikih hrvatskih projekata

"Dovoditi u pitanje i sumnju financiranje putem EU fondova je doista deplasirano u ovom trenutku", kazao je Habijan komentirajući inicijativu SDP-a i Kluba zeleno-lijevog bloka za osnivanje istražnog povjerenstva koje bi ispitalo kako funkcionira povlačenje novca iz europskih fondova.

Istaknuo je kako već postoje četiri razine sustava kontrole korištenja sredstava iz EU fondova - na razini ministarstava, zatim Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije, revizija Europske komisije i Europski revizorski sud .

Taj je sud, napomenuo je, prošloga tjedna predstavio izvješće po kojemu u 14 velikih projekata u Hrvatskoj nije utvrdio nijednu grešku.

"Ne vidim razloga da se politika upliće, mi vjerujemo u institucije i domaće i europske koje su uspostavljene u sustavu kontrole trošenja sredstava EU fondova", naglasio je Habijan.

Ustvrdio je kako Hrvatskoj, da nešto nije u redu, sigurno ne bi bila isplaćena prva akontacija iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u iznosu od 818 milijuna eura.

Inače, saborski klubovi SDP-a i Zeleno-lijevog bloka najavili su u četvrtak da će, potaknuti aferom 'softver', inicirati osnivanje istražnog povjerenstva koje bi ispitalo kako funkcionira financiranje i povlačenje novca iz fondova Europske unije.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je kako je afera i uhićenje Gabrijele Žalac, članice Predsjedništva HDZ-a i bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, otvorila brojna pitanja funkcioniranja institucija.