rasprava na markovu trgu

Saborska oporba udarila po HDZ-u zbog Strategije o sprečavanju korupcije: Predlažu je oni koji imaju iskustva s njom

21.10.2021 u 10:44

Bionic
Reading

Saborska oporba u četvrtak je, i prije formalne rasprave o Vladinu prijedlogu Strategije o sprječavanju korupcije do 2030., ustvrdila kako se radi o dokumentu koji je "mrtvo slovo na papiru" i da je predlažu "oni koji imaju iskustva s korupcijom"

Hoćemo li raspravljati o Strategiji, čuti neke konkretne prijedloge oporbe ili ćemo raspravljati na demagoški način, jeftinim populizmom? HDZ je spreman i za jedno i za drugo, uzvratio je kolegama HDZ-ov Damir Habijan.

Razgovarat ćemo o strategiji koju predlažu "oni koji imaju iskustava s korupcijom", izjavio je Marin Miletić (Most), dodavši kako je u procijepu oko toga, jer s jedne strane, kaže, oni koji imaju takva iskustva ne ni trebali predlagati strategiji, a s druge je to možda i dobro, jer oni s iskustvom znaju što nikad ne bi trebalo ponoviti. Predlaže da se Vladi oduzme status predlagatelja i dodjeli nekom od saborskih radnih tijela.

Sabor je ovu temu trebao raspraviti prošli tjedan, no kad je objavljena presuda za Fimi mediju i kad je HDZ osuđen za korupciju odlučili ste je maknuti, kazao je kolegama iz HDZ-a Peđa Grbin (SDP), pitajući se je li to bila koincidencija. Vladajuće proziva da "eutanaziraju" Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, umjesto da mu dadu veće ovlasti.

'Ali, vi iz HDZ-a to ne želite, vama korupcija odgovara',  ustvrdio je Grbin i suglasio se da su  ovakve strategije mrtvo slovo na papiru. 

Strategiju donosi pravomoćno presuđena koruptivna politička stranka, kaže Dalija Orešković (Centar) i tvrdi da je Hrvatska "potonula" pod teretom korupcije, da je ona glavni razlog iseljavana. 

Predložena strategija trebala bi sadržavati put kud bi Hrvatska  trebala ići, no ona to ne donosi, ocijenila je te prozvala vladajuće kako su, umjesto jačanja institucija, doslovno proveli njihovu sabotažu, kao što je slučaj sa spomenutim Povjerenstvom. 

Vesna Vučemilović (HS) strategiji zamjera da je u njoj sve općenito, da nema konkretnih aktivnosti,  ni termina, da je ona tek "mrtvo slovo na papiru".