NEKAD KOST I KOŽA

Haag: BBC tvitao fotku najpoznatijeg logoraša iz BiH, evo kako danas izgleda

22.11.2017 u 11:42

Bionic
Reading

Prije 25 godina videosnimka i fotografije kostiju i kože Fikreta Alića iza bodljikave žice u srpskom koncentracijskom logoru Trnopolje šokirale su svijet, a danas Alić u Haagu iščekuje presudu Haškog suda srpskom ratnom zapovjedniku Ratku Mladiću. U Haagu su ga zapazili i strani novinari

Temeljem šokantne fotografije, visokotiražne svjetske tiskovine objavljivale su priče o najpoznatijem logorašu u BiH. Prije pet godina, o Aliću je pisao i britanski tabloid The Sun, a Alić se prisjetio kako je 6. kolovoza 1992. čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić obišao logor s ekipama britanskih televizijskih kuća ITN i Channel 4.

Novinar BBC-ja Matthew Price danas je tvitao fotografije Fikreta Alića 'nekad' i 'sad'.

Alić je pred Haškim sudom kritizirao nepoznatog muškarca koji se jutros pojavio među žrtvama sa srpskom zastavom. 'Ja sam taj sa slike, Fikret Alić, svjedočim taj zločin što ga je napravio taj njegov general. Kako ga nije sramota nazvati ga herojem? Neka ga je sram', poručio je Alić.

Prije dva i pol desetljeća, u propagandnom govoru Karadžić je zatvorenike predstavio kao 'izbjeglice koje su zahvalne zbog toga što ih Srbi čuvaju i štite'. Zatvorenici su smjeli samo hvaliti tretman kojem su bili podvrgnuti, no njihova tijela i oči govorili su dovoljno o teroru kojemu su bili podvrgnuti, izvijestilo je svojedobno Udruženje logoraša iz BiH - Goeteborg.

Omarska i Trnopolje Autor: youtube

Na mjestu gdje su ga nekoć snimali iza žice, Alić je prije pet godina rekao da uopće nema želju za osvetom i da jedino moli svijet da nikad ne zaboravi ono što se dogodilo, baš kao što to ni on ne može zaboraviti.

'Dvadeset godina nisam normalno spavao. Liječnici su mi propisivali sve moguće tablete, ali noćne more ne prestaju. Ubojstva, krici, slike mučenja i krvi su još tu', kazao je Alić.

Mislio je da će ga stražari odmah ubiti nakon što su slike koje su postale simbol njihovog barbarizma obišle svijet. Devet dana nakon toga uspio je pobjeći iz logora, preobučen u ženu.

Žrtve zločina Ratka Mladića ispred sudnice u Haagu Izvor: Reuters / Autor: MICHAEL KOOREN

'Četiri dana nakon mog bijega u tom logoru je ubijeno više od dvjesto ljudi', rekao je Alić. On je poslije bijega otišao u Dansku, a prije nekoliko godina vratio se u selo Kozarac, neka tri kilometra od Trnopolja. Oženjen je i ima troje djece.

'Pokušali su me ubiti, ali sam preživio i sa mnom je preživjela i istina. Ako sam nekad bio slika ljudske patnje, danas sam slika nade. Želim svojoj djeci pokazati kako netko tko je preživio onakav horor kakav sam ja preživio može preživjeti sve', kazao je Alić.