kandidati za izbore

Pogledajte tko je s predajom lista čekao do posljednjeg dana

29.03.2024 u 09:33

Bionic
Reading

Posljednji je dan za predaju izbornih lista Državnom izbornom povjerenstvu, a oni koji žele biti kandidati na izborima prijavit se mogu još do ponoći

21.35 Kandidacijske liste Državnom izbornom povjerenstvu predale su u petak navečer Stranka Ivana Pernara te nezavisna kandidatkinja Ava Karabatić. Stranka Ivana Pernara na parlamentarne izbore izlazi u svih 10 izbornih jedinca na području Hrvatske, a bivši zastupnik Živog zida bit će nositelj u šestoj izbornoj jedinici. Kao glavnu točku programa istaknuo je osvajanje saborskih privilegija za "običnog malog čovjeka, a ne samo za karijerne političare".

  • +15
Ivan Pernar predao listu za parlamentarne izbore Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović

"Želim reći svojim kolegama da će prva privilegija koju će danas uživati biti kava za šezdeset centa. Uživajte, trošite nemilice. Četiri godine me nije bilo, fali mi Sabor, fali mi ovo misto" izjavio je Pernar na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

Lista Ave Karabatić za glasove birača natjecat će se samo u 10. izbornoj jedinici, pod sloganom ''Otrijeznimo Hrvatsku'', kako bi poručila mladim ljudima da se klone svih vrsta poroka.

  • +15
Ava Karabatić predala listu za izbore Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović

"Trebao bi se malo ublažiti hedonizam, pogotovo kod mlađe populacije, jer tako nje bilo prije deset ili petnaest godina. Najlakše je pojesti šlag sa torte, a pitanje je jesu li djevojke ikada u životu uzele motiku u ruke, znaju li skuhati kavu, jesu li pomuzle kravu i kozu. Vratimo se prirodi i glazbi, budimo opušteni", kazala je Karabatić. Među glavnim točkama programa Karabatić je također navela borbu protiv korupcije, borbu protiv nasilja nad ženama i seksualnog iskorištavanja žena, kastraciju pedofila i silovatelja maloljetne djece te snižavanje zastupničkih plaća za 30 posto.

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

18.47 U svih 11 izbornih jedinica natjecat će se i Autohtona hrvatska stranka prava - Dražen Keleminec. Predsjednik te stranke Dražen Keleminec poručio je da je jedino glas za njih glas za hrvatski narod i za bolji život.

''Glas za Domovinski pokret je glas za Milorada Pupovca i Andreja Plenkovića. Domovinski pokret je srpsko-ruski pokret iza kojeg stoji ruski kapital. Glas za Most je glas za SDP i Možemo. Hrvatski narode oni su se već sve dogovorili'', izjavio je Keleminec na konferenciji za medije, dok su članovi stranke raširili hrvatsku trobojnicu s prvim bijelim poljem. Nakon toga Keleminec se požalio na blokadu njegove stranke u hrvatskim medijima.

  • +9
Autohtona - Hrvatska stranka prava Dražen Keleminec predala listu za izbore Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović

"Više ne želimo biti folklor na hrvatskoj političko sceni. Vanđelić osnuje stranku, dobije 10 minuta na Dnevniku HTV-a. Bivši gradonačelnik Knina jučer je imao 20 minuta na HTV-u 4 . Kad smo bili na HTV-u 4? HTV treba biti televizija svih Hrvata, a ne samo nekih političkih stranka'', kazao je Keleminec.

18.40 Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević predala je listu za 9.izbornu jedinicu, a na noj će biti dojučerašnji gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.  

HSP dr Ante Starčević predala listu za izbore Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović

16.56 Hrvatsko bilo samo pola sata kasnije predalo je je i listu u 11. izbornoj jedinici, u kojoj glasa dijaspora. Tu listu predvodi umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs, a iza njega se još nalaze i generali Ivan Tolj, Ivan Kapular, Miljenko Galić i Pero Barbarić te brigadir Žarko Pavlović.

  • +2
Ljubo Ćesić Rojs predao listu Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

'Okupili smo se ratni zapobjednici kojima je ostala nedovršena zadaća, svi smo 2000. smijenjeni, Hrvatsku smo branili zajedno glave do glava. Mi smo dužni ratnom zapovjedniku Gojku Šušku i predsjedniku svih Hrvata Franji Tuđmanu da moramo do kraja riješiti trajno pitanje svih branitelja. Ovog puta ćemo osvojiti sva tri zastupnika', poručio je Rojs. Podsjetimo, radi se o listi kojoj je podršku najavio i Domovinski pokret.

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

16.30 DIP-u su liste predali i iz koalicije HSP-a, Hrvatskog bila i HDSS-a. 'U ime koalicije 'Za domovinu' predali smo liste za svih 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj. Nadamo se da ćemo postati parlamentarne stranke i da ćemo polučiti najmanje tri mandata. Pozivamo sve birače koji vjeruju u pravdu da nam daju svoje povjerenje', poručio je predsjednik HSP-a Nikica Augustinović.

Ova koalicija na svojim listama, između ostalog, ima i neka poznata lica iz Sabora poput Željka Glasnovića i Brune Esih, ali i bivšeg ratnog zapovjednika IX. bojne HOS-a "Rafael vitez Boban" Marka Skeju, koji u izjavi medijima nije mogao zaobići ustaški pozdrav 'Za dom spremni'.

'Ovaj put obraćam se svim Hrvatima i Hrvaticama, da ovaj put kada budu zaokruživali imena na listi, da pred očima imaju svoju državu sa njenim punim sadržajem', poručila je Esih.

  • +6
HSP, Hrvatsko bilo i HDSS predali liste Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

15.43 Sindikalist Vilim Ribić, bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković, rukometni vratar Vlado Šola poznata su imena koja se nalaze na listama Socijaldemokrata.

'Koalicija Naša Hrvatska koju čine Socijaldemokrati, Hrvatski laburisti i Demokrati,a u političkom savezu smo i s IDS-om, PGS-om i Nezavisna platforma Sjever, predali smo naše izborne liste. S ponosom mogu reći da smo se uključili u proces koji će potvrditi pred našim građanima vrijednost demokratskog procesa i uvjerenje da taj proces neće biti kontaminiran ni s čime što bi moglo dovesti u pitanje legalnost i legitimnost onih koji će biti izabrani. Naša lista je sastavljena od ljudi koji su dosadašnjim životima i profesionalnim karijerama pokazali da imaju veliki moralni, ljudski i intelektalni integritet', poručio je predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović.

'Mi želimo radikalno promijeniti način na koji se upravlja Hrvatskom i to u svim segmentima. Mi ne sijemo ni buru ni bijes, nego želimo građanima odgovorno ponuditi odgovore na najvažnija pitanja koja ih muče. To je naš smisao i naše poslanje', dodao je.

Upitan s kim bi mogli surađivati nakon izbora, Vidović je rekao da treba pričekati rezultate. 'Nismo ideološki fundamentalisti, ali ne možemo surađivati i biti u vlasti s onima koji osporavaju ljudska prava na bilo koji način, mislim primarno na desnicu. Ne možemo niti s onima koji su dokazali da državu, vlast, institucije shvaćaju kao svoj plijen i kao svoje leno', rekao je Vidović.

  • +4
Socijaldemokrati predali liste Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

15.20 Radnička fronta, koja je u posljednji tren izbačena iz SDP-ove koalicije, također je predala liste.

'Ovo je jedina lijeva stranka koja će sudjelovati na parlamentarnim izborima 2024. zato što doslovno zastupa radničke politike, za društveno radnu većinu, a ne bogatu manjinu', poručila je nakon predaje lista Katarina Peović, dodavši da izlaze samostalno u svih 10 izbornih jedinica.

Nakon izbora, dodala je, Radnička fronta neće ući u vladu. 'Jer smatramo da bilo tko tko je u mogućnosti stvoriti većinu ne može promijeniti ove politike na bolje. Važno je da se RF podrži jer je jedino RF zalog radničkog glasa u Saboru. Radit ćemo na tome da proradničke politike dobiju što veći broj zastupnika u Saboru da bismo jednom stvarno promijenili sliku Hrvatske na bolje, a to znači korjenite promjene. Bit ćemo brana brutalnoj desnici i, u slučaju da je potrebna naša ruka, mi možemo podržati Vladu koja će biti otpor desnici, ali nećemo ulaziti u vlade koje su se do sada dokazale, a to su vlade i HDZ-a i SDP-a, da su antiradničke i antinarodne. Dakle, u slučaju da SDP tvori neku Vladu koja bi bila opozicija toj desnici, mi tu Vladu možemo podržati, ali ne i ući u tu Vladu', kazala je Peović.

  • +6
Radnička fronta predala liste Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

14.19 Na svakim izborima pojave se i zanimljivi kandidati. Među njima je svoje liste za 9. i 10. izbornu jedinicu predao Ričard Nezavisni, odnosno zadarski komičar Enio Meštrović, koji je prvi uspjeh postigao i na lokalnim izborima u Zadru. Meštrović se na Markovom trgu pojavio s pršutom i demižonkom, a Andreju Plenkoviću, koji je u tom trenutku prelazio preko trga, viknuo je: 'Andrej, ajmo popit pivu!'

'Ako mi pobijedimo, premijer će biti Dragan jer ja oću da njega izvučem iz kuće, u velikim je problemima kod kućer jer ne smije ništa reći, a ovdje može što hoće. Ja ću njemu dogovarati poslove', poručio je Ričard, koji se požalio što nije mogao unijeti pršut u Sabor.

Enio Meštrović aka Ričard predao izborne liste Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić / CROPIX

Na pitanje s kim bi radije u koaliciju, kazao je: 'S Draganom i s nikim drugim'.

Na pitanje bi ostavio Turudića na mjestu glavnog državnog odvjetnika, Ričard je kazao: 'Mene je briga samo da narod dobije ono što mu pripada, a što nisu dobili sve ove godine i da probamo vratit ono malo naše dice. Ako to ne prođe ne prođe, onda ćemo i dalje kukati i beštimati u svoja četiri zida.'

  • +6
Ričard Nezavisni predao liste Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

13.49 Netom nakon HDZ-a, svoje liste u DIP-u predali su Možemo i partneri.

'Na ove izbore izlazimo s glavnim ciljem, a to je da promijenimo Hrvatsku u zemlju kakvu želimo. Poseban naglasak u našem programu je na ljudima. U 30 godina u kojima smo imali velike izazove, napokon je došlo vrijeme a ulaganje u ljude, da napokon sve ono što su sve Vlade zanimarivale da se napokon napravi. Ako to ne napravimo svjedočit ćemo još većoj depopulaciji Hrvatske', poručila je nakon predaje lista premijerska kandidatkinja Možemo Sandra Benčić.

'Zadovoljni smo i uzbuđeni jer predstoje dva ključna tjedna, a to je kampanja. Ponosni smo kada gledamo druge stranke, što se tiče zastupljenosti žena to je svjetlosnim miljama dalje od drugih stranaka. Živo me zanima hoće li HDZ dobiti kaznu, da li će glavni odvjetnik Ivan Turudić pokrenuti postupak. Vjerujem da neće jer HDZ neće pobijediti na izborima, pa će Turudić biti bivši', poručio je Tomislav Tomašević.

Koalicija Možemo, Srđ je grad i Hoćemo Pravedno predala je izborne liste DIP-u. Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić / CROPIX

'Imali smo razno raznih pritisaka, i oko koalicije i oko izlazaka na izbore. Ali nismo se dali, ostali smo dosljedni. Nismo se rukovodili kratkoročnim interesima nego onime što građani očekuju', rekla je Benčić.

'Očekujemo puno mandata, ali nezahvalno je išta prognozirati. Znate da smo mi protiv kocke, ne kladimo se i ne prognoziramo. Bavimo se da dobro iskomuniciramo s građanima ono što nudimo', poručila je Benčić.

  • +8
Možemo predao liste Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

13.15 Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a sve ih je predvodio predsjednik stranke Andrej Plenković.

'Danas smo predali liste za izbore za Sabor, liste smo predali kao koalicija HDZ-a, HSLS-a, HDS-a, HNS-a i HSU-a. Sve naši partneri s kojima smo surađivali u prethodnom razdoblju. Ujedno smo dogovorili suradnju s zajedničkim kandidatima. Ta suradnja zajedno s predstavnicima manjima osigurala je Hrvatskoj političku stabilnost', poručio je Plenković nakon predaje lista.

Koalicija HDZ, HSLS, HDS, HSU, HNS predala je izborne liste DIP-u Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić / CROPIX

'Idemo u obnavljanje povjerenja hrvatskog naroda, vjerujemo da je naš program najbolji i najrealniji', kazao je. <<Cijeli članak>>

  • +11
HDZ predao liste Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

12.00 DIP-u je liste za 1. i 4. izbornu jedinicu predala i stranka 'Pravedna Hrvatska', koju vodi zastupnik iz prošlog saziva Milan Vrkljan. On će ujedino biti i prvi na listi u 1. izbornoj jedinici.

Vrkljan je poručio da podržava 'politički zapad', poštivanje pravne države, istinsko članstvo Hrvatske u EU, eurozoni, NATO-u i Schengenu, zalagat će se za uređenje zdravstvenog sustava, useljeničku politiku i inzistirati na identitetskim pitanjima. Parola kampanje će toj stranci biti - 'Za Hrvatsku s prvim bijelim poljem'.

Milan Vrkljan predao liste Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

11.19 Dok će HSU biti jedan od partnera na HDZ-ovim listama, većina drugih poznatijih umirovljeničkih stranaka udružila se na platformi 'Umirovljenici zajedno' te su DIP-u predali liste u svim izbornim jedinicama u Hrvatskoj.

'Očekujemo jako dobar rezultat i pozivam sve umirovljenike da podrže ono što mi proklamiramo. Tražimo da se pod hitno da se već na prvoj sjednici Sabora usvoje naši prijedlozi, a to je da se minimalna mirovina računa po godinama radnog staža puta 20 eura, da se ostale mirovine računaju na bazi 75 do 80 posto neto plaće kroz 10 najpovoljnijih godina, da se ukine penalizacija. To u naša tri zahtjeva s kojima ćemo izaći sutra pred bilo kojeg potencijalnog koalicijskog partnera, odnosno pred Vladu', poručio je predsjednik BUZ-a Milivoj Špika, kazavši da bi se za njihove zagtheve iz proračuna trebalo izdvojiti milijardu i 500 milijuna eura, što je izvedivo.

'Nismo se priklonili niti HDZ-u niti SDP-u, niti razno-raznim rijekama. Ostali smo čisti izvor, mali potočić koji zna točno što želi. Želimo se zajedno s našim partnerima, a to su hrvatski umirovljenici, izboriti se za ono što je kolega rekao. Pozivamo umirovljenike da uzmu olovku u ruke, od te olovke drhtat će i lijevi i desni i svi koji ne misle dobro za umirovljenike, zaokružite ovaj put za sebično za sebe', poručio je Lazar Grujić iz Stranke umirovljenika.

Iz ove platforme poručili su da će surađivati s onima koji budu na vlasti i koji beskompromisno prihvate njihove zahtjeve. 'Da smo htjeli već sada mogli smo biti u nekoj koaliciji. Morate razlikovati nas i HSU. Mi se borimo za interese umirovljenika, a oni se bore za poslovne interese', poručio je Grujić.

  • +2
Umirovljenici zajedno predali liste Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

10.43 Listu u 12. izbornoj jedinici, u kojoj se biraju manjinski zastupnici, predao je jutros i SDSS. Kao kandidate predlažu Milorada Pupovca, Anju Šimpragu i Draganu Jeckov, te tri zamjenika, među kojima je i Boris Milošević.

'Imamo dvije kandidatkinje i jednog kandidata i trojicu zamjenika. SDSS učinit će sve da na ovim izborima ne samo ponovi rezultat od prije četiri godine i da imamo tri zastupnika, nego i da ima i znatno veći broj glasova nego prije četiri godine. Uzdamo se da ćemo u naredne četiri godine raditi u boljoj političkoj atmosferi i u zemlji i u Saboru. Za zastupnike manjina, posebno za zastupnike sprske nacionalne manjine, to je iznimno važno kako bi u tolerantnoj atmosferi, sa što je moguće manje govora koji su na rubu govora mržnje ili širenja predrasuda, mogli raditi, kako bi sa što je moguće manje pritisaka u donošenju odluka mogli sudjelovati u izjašnjavanju svojih stavova u javnosti. U protekle četiri godine to nije bilo tako', poručio je nakon predaje lista Milorad Pupovac, dodavši da će biti iznimno posvećeni problemima srpske manjine i širenju pozitivnih poruka.

SDSS predao listu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell

Upitan može li se zamisliti u suradnji sa Zoranom Milanovićem, koji nije štedio teške riječi na račun Pupovca, predsjednik SDSS-a je poručio: 'O pitanju suradnje ćemo odlučivati ne tijekom kampanje, nego kada završe izbori. Svaka izgovorena riječ danas može, posebno kada je u pitanju SDSS, postati sastavni dio nečije kampanje. Nama to ne treba. Mi nismo tu da bi sudjelovali u bilo čijoj, bilo pozitivnoj ili negativnoj kampanji. Na to pitanje će dogovoriti većina birača, neće vam odgovoriti SDSS, a ne vjerujem ni da će odgovoriti drugi zastupnici nacionalnih manjina'.

'Onaj tko stvara pozitivinu atmosferu u društvu i tko ne vodi negativnu kampanju prema nama i drugim akterima, bliži je logici našeg političkog djelovanja, nego oni koji kampanju temelje na širenju mržnje prema SDSS-u, prema pripadnicima srpske manjine', dodao je.

Na pitanje znači to da im je HDZ bliži, kazao je: 'To nisam rekao!'

  • +3
SDSS predao listu za izbore Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

9.26 Među prvima je jutros svoju listu za 3. izbornu jedinicu predala Nezavisna platforma Sjever, okupljena oko međimurskog župana Matije Posavca.

'Nezavisna platforma Sjever izlazi samostalno u 3. izbornoj jedinici, to je naša baza i to je snažna poruka koliko želimo beskompromisno štititi interese hrvatskog sjevera kao najproduktivnijeg, gospodarski najsnažnijeg hrvatskog kraja koji do sada nije imao podršku nijedne Vlade', poručio je Posavec nakon predaje lista.

Nezavisna platforma Sjever predala liste Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Kazao je da je na listi, osim njega kao župana, ima tri gradončelnika i šest načelnika. 'Idesmo samostalno, nismo u koalicijama i savezima u 3. izbornoj jedinici i kao takvi samostalni u polariziranoj političkoj sceni vjerujem da možemo osvojiti tri mandata', poručio je Posavec.

'Vjerujem da će buduću vladu formirati lijevi centar i mi ćemo tu vladu podržati', kazao je.

Matija Posavec: "Buduću hrvatsku vladu formirat će lijevi centar i mi ćemo tu vladu podržati" Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell

Na posljednji dan za predaju lista, dolazak u DIP najavilo je više od 20 predlagatelja, među kojima i HDZ, koji će svoju kandidaturu predati u 13 sati.

Kandidature će predati i SDSS, za 12. manjinsku jedinicu, stranka Možemo, Radnička fronta, Pravedna Hrvatska, Socijaldemokrati, dvije pravaške stranke i jedna pravaška koalicija, umirovljeničke stranke itd.

Nakon što istekne rok za predaju lista u ponoć, DIP ima 48 sati da prihvati i objavi pravovaljane liste, a pretpostavlja se da bi objava mogla uslijediti već u subotu. Čim DIP objavi pravovaljane liste kreće i službena kampanja, koja traje do 15. travnja u ponoć.