PETO GLASANJE

Guterres vodi u utrci za novog glavnog tajnika UN-a

26.09.2016 u 19:02

Bionic
Reading

Portugalski premijer Antonio Guterres zadržao je svoju prednost u utrci za mjesto glavnog tajnika Ujedinjenih naroda nakon petog glasanja Vijeća sigurnosti u ponedjeljak, prenose diplomati

Guterres je deset godina služio kao čelnik UN-ove organizacije za izbjeglice, te je od 1995. do 2002. bio premijer Portugala. U glasovanja je dobio 12 glasova "ohrabrenja", dva "obeshrabrenja", te jedan suzdržan, što je isti rezultat kao i na prošlom glasovanju.

Bio je to peti put da taj 67-godišnjak zauzima prvo mjesto u glasovanju za nasljednika Ban Ki-moona, bivšeg južnokorejskog ministra vanjskih poslova koji s mjesta glavnog tajnika UN-a odstupa 31. prosinca, nakon 10 godina na tom položaju.

Bivši srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić na drugom je mjestu, s osam pozitivnih, šest negativnih i jednim suzdržanim glasom, a treći je slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak koji je u prošlom krugu bio drugi.

Petnaest veleposlanika, uključujući i one iz stalnih država članica – Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije i SAD-a, sastali su se iza zatvorenih vrata kako bi raspravili o kandidatima.

Veleposlanici su pratili i rezultat Irine Bokove nakon što je bugarska vlada najavila da će zamijeniti kandidate ako ona ne uspije zauzeti dobru poziciju.

Sofija umjesto nje u utrku planira kandidirati potpredsjednicu Europske komisije Kristalinu Georgijevu.

Bokova, koja je na čelu UNESCO-a, dobila je šest pozitivnih, sedam negativnih, te dva suzdržana glasa, što ju je stavilo iza bivšeg slovenskog predsjednika Danila Tuerka i argentinske ministrice vanjskih poslova Susane Malcorre, koji su oboje dobili sedam pozitivnih, sedam negativnih, te jedan suzdržan glas.

Idući krug glasovanja održat će se 5. listopada, a tada će pet država s pravom veta koristiti i obojene glasačke listiće kojim će ukazati hoće li blokirati nečiju kandidaturu.