SUKOBI I PATNJA

Guterres: Suradnja SAD-a i UN-a temelj rješenja najvećih svjetskih problema

04.11.2016 u 22:10

Bionic
Reading

Budući glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je rekao u petak da je suradnja UN-a i Sjedinjenih Država od temeljne važnosti za rješenje najvećih svjetskih problema poput kršenja ljudskih prava, humanitarne i klimatske katastrofe

'Vjerujem da je suradnja Sjedinjenih Država i Ujedinjenih naroda ključna za poboljšanje sadašnjeg stanja u svijetu', rekao je bivši socijalistički premijer koji će 1. siječnja naslijediti Južnokorejca Ban Ki-moona u izjavi uz američkog državnog tajnika Johna Kerryja u Washingtonu.

'Ta suradnja UN-a i najveće svjetske sile će pridonijeti trajnom razvoju, ljudskim pravima i miru i sigurnosti kako bi UN mogle riješiti najdramatičnije situacije s kojima je danas svijet suočen', objasnio je Guterres i priznao 'spektakularno umnožavanje sukoba i beskrajnu ljudsku patnju'.

Još donedavno na funkciji UN-ovog visokog povjerenika za izbjeglice, on je svjedočio najtežoj humanitarnoj krizi nakon Drugog svjetskog rata.

Državni tajnik Kerry je ocijenio da je Guterres 'čovjek današnjice s velikim odgovornostima, ali i s velikom energijom, sposobnostima i iskustvom'.

Tog Portugalca je 13. listopada službeno imenovalo 193 članova UN-a na petogodišnji mandat uz odobrenje 15 zemalja Vijeća sigurnosti, a zadatak će mu biti da ojača tu instituciju oslabljenu tijekom napetosti između velikih sila i sve većim brojem sukoba u svijetu.

Američki predsjedinik Barack Obama je krajem listopada telefonski čestitao Guterresu i obećao 'trajnu podršku SAD-a naporima UN-a u odgovoru na veliki broj izazova, kao što su klimatske promjene, trajni razvoj, humanitarna pomoć, prevencija sukoba i poštivanje ljudskih prava'.