PRITISAK TURSKE

Gulenove škole u BiH preuzima Islamska zajednica?

24.08.2016 u 11:11

Bionic
Reading

Sustav škola koje su u Bosni i Hercegovini otvorene kapitalom turskog imama Fetullaha Gulena trebao bi biti prepušten na upravljanje Islamskoj zajednici BiH, prenijeli su mediji u toj zemlji iako za to još nema službene potvrde

Sustav obrazovnih institucija u rasponu od vrtića do fakulteta koji djeluje pod nazivom 'Bosna - Sema' utemeljen je 1998. godine i obuhvaća petnaest odgojno-obrazovnih ustanova smještenih u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Bihaću i Tuzli.

Iz uprave ovih škola očitovali su se potvrdom kako se s Islamskom zajednicom pregovara no konačne odluke još nema.

'Proces pregovora je u tijeku no glavni riječ će dati rijaset (poglavarstvo) Islamske zajednice u BiH', izjavio je glasnogovornik Orhan Hadžagić kako ga citira 'Dnevni avaz'.

Mediji navode kako je zamisao da sustav 'Bosna - Sema' postane vakufom odnosno zakladom kojom bi upravljala IZ u BiH.

Zamjenik poglavara IZ u BiH Husein Smajić kazao je kako bi pregovori o tome mogli potrajati te da ne treba računati na brzo rješenje.

Prepuštanje škola iz sustava 'Bosna - Seme' Islamskoj zajednici u BiH mogao biti biti odgovor na pritiske vlasti u Ankari koje su se nakon propalog pokušaja vojnog udara u srpnju okomile na sve što je povezano s Gulenom kojega smaraju idejnim začetnikom urote protiv režima Recepa Tayyipa Erdogana.

Zbog toga su metom napada postale i škole povezane s Gulenom.

Osim u BiH slične školske ustanove na Balkanu djeluju i na Kosovu te u Albaniji.

Dio je to globalnog projekta realiziranog kroz Gulenov pokret Hizmet pri čemu je u 52 zemlje otvoreno više od dvije tisuće obrazovnih instucija a procjenjuje se kako one školuju najmanje dva milijuna polaznika.