PORUKA IZ EGZILA

Gulen se ne boji izručenja Turskoj

18.07.2016 u 12:22

Bionic
Reading

Islamski propovjednik koji živi u SAD-u, Fethullah Gulen, a kojeg je turski predsjednik Erdogan označio kao duhovog vođu neuspjelog puča, izjavio je jutros kako je spreman za moguću ekstradiciju u Tursku, ali negira svaku umiješanost u vojni udar

'Ne bojim se ekstradicije. Ako odluče, neka bude tako. Neka najprije formiraju međunarodnu nezavisnu skupinu za istragu pokušaja vojnog udara i dođu do istine', rekao je Gulen u razgovoru za televiziju Rusija 1

Prema njegovom mišljenju, sadašnja situacija odgovara predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu

'Pokušaj državnog udara, naravno, odvezuje mu ruke za progon njegovih kritičara u zemlji. Dosad je uhićivao ljude i konfiscirao im imovinu, a sada će toga biti još više', dodao je kontroverzni propovjednik.

Fethullah Gulen turski je propovjednik, bivši imam i islamski uzorni vođa. Osnivač je Gulenovog pokreta, poznatijeg kao Hizmet, a trenutno živi u dobrovoljnom egzilu u SAD-u. 

Gulenov pokret opisuju navodeći da 'ima karakteristike kulta', a njegovi tajnovitost i utjecaj u turskoj politici uspoređuju se s 'islamskim Opusom Dei'.

Jedan je od najutjecajnijih Turaka, a diljem svijeta njegov je pokret osnovao više od 1.000 škola. Neke od njih su i u susjednoj BiH. Prema pisanju medija, pod kontrolom ljudi bliskih Gulenu u BiH nalaze se Tursko-bosanski koledž, Burch Univerzitet, Studentski dom na Ilidži, tjedni list Novo vrijeme te, prema nekim informacijama, turistička agencija Fidan

Gulen je stekao veliku popularnost na Zapadu zbog svojih pomirljivih tonova, jasne osude terorizma i vrlo dobrih odnosa s predstavnicima drugih vjerskih zajednica, a u Turskoj ga ili obožavaju ili mrze.

U vječitom sukobu sekularista i islamista u Turskoj, Gulenov pokret nalazi se negdje između dvije sukobljene strane. Prema nekim informacijama, 10 posto stanovništva Turske podržava pokret Hizmet.