U RUKAMA BANAKA

Guardian i FTM pišu o medijskoj krizi u Hrvatskoj

21.07.2014 u 12:04

Bionic
Reading

Medijska industrija u Hrvatskoj je na tankom ledu zahvaljujući prezaduženosti, javlja Follow the Media, a prenosi britanski Guardian

FTM piše da su banke preuzele kontrolu nad dvjema velikim medijskim kućama, EPH-om i Novim listom. Navode i da je devedeset posto EPH u rukama Hypo Alpe Adria banke dok je vlasnik Novog lista Albert Faggian pod istragom, a tvrtku zapravo posjeduje Zagrebačka banka jer je Novi list bio jamac za kredite Faggianovih povezanih tvrtki koje svoje obveze nisu uredno servisirale.

Također, FTM citira bivšeg predsjednika Hrvatske udruge izdavača Antu Gavranovića koji kaže da je kriza u medijima izazvana zbog nekoliko razloga - od smanjene količine oglašavanja uzrokovane financijskom krizom, preko nesposobnosti menadžera da se nose s novonastalom situacijom, pa do gubljenja povjerenja čitatelja zbog sve veće trivijalizacije sadržaja.

Dean Duda, profesor na Filozofskom fakultetu, smatra pak kako krivicu za krizu u medijima podjednako snose svi uključeni u medijski biznis.