'WE DON'T WANNA PUT IN'

Gruzijski anti-Putin hit na Euroviziji u Moskvi

19.02.2009 u 12:41

Bionic
Reading

Gruzija je izabrala - pjesma koja ismijava premijera Rusije Vladimira Putina predstavljat će zemlju na ovogodišnjem natjecanju za pjesmu Eurovizije koje će se održati u Moskvi u svibnju ove godine

Gruzija je prvo htjela bojkotirati natjecanje u Moskvi zbog prošlogodišnjeg rata s Rusijom, ali je umjesto toga odlučila iskoristiti priliku za slanje političke poruke.

Pjesma 'We don't wanna put in' grupe Stefan & 3G zapravo je igra riječi s prezimenom ruskog premijera Vladimira Putina, a publika i stručni žiri izabrali su je sinoć za gruzijskog predstavnika.

Stihovi refrena 'We don't wanna put in/The negative move/It's killin' the groove' teško da će naići na topao prijem u Moskvi, koja je preuzela ulogu domaćina nakon prošlogodišnje pobjede Rusije na natjecanju u Srbiji.

Ruske trupe okupirale su dio gruzijskog teritorija u kolovozu 2008., a nakon bombardiranja mnogih meta Rusi su se povukli u Južnu Osetiju i Abhaziju.

Prošlogodišnja pjesma koja je predstavljala Gruziju bila je 'Peace will come' u izvođenju Dijane Gurckaje, slijepe izbjeglice iz Abhazije.

Ovo nije prvi put da se režim u Gruziji bori protiv Rusije glazbom. Prije dvije godine, vlasti u Južnoj Osetiji organizirale su koncert grupe Boney M, poznate po hitovima 'Rasputin' i 'Daddy Cool', kako bi promovirale pokušaje za ponovnom uspostavom kontrole nad regijom.